Румъния взема защитни мерки на териториите в близост до Украйна

OFFNews 08 септември 2023 в 13:33 2700 0

Румънски флаг

Снимка Pixabay

Министерството на националната отбрана ще изгради защитни пространства за населението от местностите Плауру, където бяха открити части от руски дрон, и Чаталкой, както и за тези с малък и много малък брой жители.

Румъния предприема защитни мерки на националната територия, която се намира в непосредствена близост до зоната на конфликта в Украйна, предаде БТА.

Това е било решено на заседание на Националния комитет за извънредни ситуации.

“Решението е заради последните събития и текущия геополитически контекст, определен от военния конфликт, породен от агресията на Русия срещу Украйна, който генерира скорошни и многократни руски атаки срещу украинските пристанища Рени и Измаил, разположени в непосредствена близост до границите с Румъния”, се казва в информация до медиите.

Министерството на отбраната ще оценява и установява зоните на територията на Румъния, съседни на конфликтните зони Рени и Измаил. Окръжните комисии за извънредни ситуации ще информират населението кои пространства могат да използват за подслон и убежище, ако се наложи, а окръжните инспекторати за извънредни ситуации ще дават насоки на гражданите при евентуална кризисна ситуация.

Министерството на националната отбрана ще изгради и защитни пространства за населението от местностите Плауру, където бяха открити части от руски дрон, и Чаталкой, както и за тези с малък и много малък брой жители.

При проява на опасност от падане на елементи, принадлежащи към средствата за борба, използвани в конфликта, Министерството на отбраната ще уведомява Главния инспекторат по извънредни ситуации по отношение на конкретната потенциално засегната област. Главният инспекторат да извънредни ситуации ще издава предупредителни съобщения и ще алармира на населението чрез системата Ro-Alert и/или такива на ниво местна публична власт.

В районите без временно GSM покритие ще бъдат изпращани екипи, които да предупредят населението за потенциалната опасност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки