Русия се кани да проведе президентски избори и в четири области на Украйна

OFFNews 11 декември 2023 в 16:05 1353 3

Путин

Снимка БТА/АП

Владимир Путин и този път е без реална конкуренция.

На предстоящите президентски избори в Русия през март ще се гласува и в четирите области в Украйна, които миналата година Москва обяви за своя територия, съобщи руската ЦИК, цитирана от Ройтерс и БТА.

Украйна вече заяви, че каквито и да било избори в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област ще бъдат невалидни и че Киев ще предприеме наказателно преследване срещу всеки наблюдател, който бъде изпратен да следи вота.

Възможността на Москва да произведе избори в т. нар. "нови територии" е от съществено политическо значение за Кремъл. Тя обаче поставя предизвикателства в областта на логистиката и сигурността, тъй като руските войски контролират четирите района само частично. В контролираните от Москва територии е обявено военно положение. Обявеното от Русия присъединяване на тези територии миналата година, седем месеца след нахлуването ѝ в Украйна, бе отхвърлено като незаконно от Киев и от повечето страни в Общото събрание на ООН.

На 8 декември президентът Владимир Путин потвърди в коментар при награждаването на руски войници, сражавали се в Украйна, че ще се кандидатира отново за президент на изборите през март догодина, на които се предполага, че няма да има сериозна конкуренция, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

11.12 2023 в 17:55

Когато миналата година руснаците правеха "референд,уми" за присъединяване към Русия, те пак не владееха голяма част от тези области, но сега картината е още по-различна. В Херсон вече няма да могат да гласуват... Да не говорим за Запоржска област, по-голямата част от населението на която не е под руска окупация. Всъщност с анексирането на тези области и включването им в конституцията, руснаците си отрязаха пътя за компромиси и се осъдиха на вечна война до окончателното превземена и на 4-те области. За какви преговори става дума тогава? За каква разменна монета говори Радев? На ви Херсон, дайте си ни Крим или Донбас! Това са глупости. Русия може да бъде спряна и изгонена от Украйна само със заплаха от ядрено оръжие, независимо дали чрез връщане на ядрения статут на Украйна или с приемането й в НАТО или със стратегически военен разгром на РФ, който да доведе до преформатирането й. За да може да се стигне до такъв обаче войната трябва да стане симетрична, а не асиметрична, както е сега.

1005

2

ПР

11.12 2023 в 17:31

"Избори",точно в Россия?!Ха,ха,ха!Никакъв смисъл няма,да харчат едни пари бадева.Щом Володя forever се е кандидатирал,значи ще е избран с към 79.99% от имащите право на глас.Направо да го обявяват и да се приключва този фарс.

4036

1

lans link

11.12 2023 в 17:05

то понеже, видите ли, всичко ще е редовно в тези избори
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки