Руски журналист: Искам да престане зомбирането на хората

Бившият кореспондент на Първи канал в Париж Жана Агалакова разказва как пропагандата води към самоубийство страната

OFFNews 22 март 2022 в 23:47 10112 0

Снимка Новая газета

Жана Агалакова

След началото на военните действия в Украйна журналистите от федералната телевизия започнаха да подават оставки в знак на несъгласие с военната пропаганда: телевизионната водеща Лилия Гилдеева и кореспондентът за ЕС Вадим Глускер подадоха оставки от НТВ, а кореспондентът във Франция Жана Агалакова - от Първи канал. Доскоро тя не коментираше уволнението си и във вторник изнесе реч в офиса на "Репортери без граници" в Париж, съобщи Новая газета.

Ето разказът на Агалакова с малки съкращения:

През последните години властите задушават независимите медии. Те са били в Русия, все още са, и се опитват да оцелеят. Това са смели, невероятно смели хора, които безкрайно уважавам.

Стигнахме дотам, че по телевизията, в новините, виждаме само историята на един човек или група хора около него. Виждаме само власт.

В нашите новини няма държава, в нашите новини няма Русия. И това е парадоксално: ние знаем много за "главния герой". Мисля, че тук има дисбаланс.

Мисля, че всички разбирате, че свободната преса е необходима за всяко общество. А когато хората не виждат отражението си в новините, не знаят към кого да се обърнат, гласът им не се чува, това води до самоубийство. Това води до голямо, огромно самоубийство в национален мащаб.

Журналисти, редактори, продуценти, хора, които работят в медиите - мисля, че сега е много лесно да ги обвиняваме: "Защо не се изправите, защо не протестирате?" Тези, които са против, имат семейства, възрастни родители, които може да се нуждаят от скъпоструващи лекарства, имат деца, имат ипотеки... Те са заложници.

И след това, знаете, ние, руснаците, сме били бедни много повече от веднъж. Знаем какво е бедност. Първо беше съветската бедност, после бедността след фалита през 1998 г., след това имаше трудности през 2008 г., когато целият свят преживяваше срив. А сега си представете какво означава да си беден, без работа по време на (специалната операция - бел. ред.) То е и самоубийствено.

И сега искам да кажа като гражданин и журналист. Западът засипа Русия със санкции. Тези санкции засегнаха предимно средната класа - хора, които винаги са споделяли демократичните ценности. Губите съюзници в тази история. Вие обричате на бедност и унищожение една голяма страна с население 140 милиона души.

Да, знаем кой е истинският виновник. Но Западът също е отговорен. Боли ме, когато виждам как Западът изтрива думата "руски" от имената на магазини, театри, различни социални центрове. Видях тази снимка в Ню Йорк на Брайтън Бийч, където бяха свалени табелите с надпис "руски". Ужасявам се, когато чета съобщения, че този или онзи университет е прекъснал връзките си с руски партньори. Вие задушавате и убивате руската култура. Не мисля, че това е вашата цел. Но това е неизбежен резултат.

Знам, че в Русия ще ме обвинят, че съм шпионин, че са ми платили, за да произнеса тази реч. Никой не ми е плащал, не съм шпионин, не работя за никого, освен за страната си. И този ден, тази наша среща, има само една цел. Искам хората в Русия да ме чуят, искам да се научат да различават пропагандата и да търсят други източници на информация, искам хората да спрат да бъдат зомбирани.

Дъщеря ми, която е на 19 години, веднъж ми разказа, че това се случило в Ню Йорк, където улични музиканти пеели сатирични стихове срещу двамата президенти на Съединените щати и Русия. Тя пееше заедно с тях, което ме накара да настръхна.

Казах: "Не можеш да пееш срещу руснаците". Тя ми каза: "Путин не е цяла Русия".

Защо е този невероятен възход на национализма в Русия? Защо сегашното правителство се ползва с подкрепата на 68% - според официалните данни, които винаги лъжат малко, да кажем повече от половината - от населението. Властите играят много деликатна игра за всеки руснак. Резултатът от Втората световна война е личен за нас. Загубихме 27 милиона души. Когато бях малка, вярвах, че Дядо Коледа е моят дядо. Защото никога не съм имала дядо. Майка ми вече е била родена сираче. Родена е през декември 1941 г., а през октомври майка ѝ получава съобщение за погребение. А тя вече имала три малки деца. И целият ѝ живот се определяше косвено от този факт. И не само за нея, а за милиони хора. Затова, когато в Русия се произнесе думата "нацизъм", ние реагираме по един начин: "Той трябва да бъде унищожен".

Но на руснаците не е предоставена никаква друга информация за това, че крайно десните партии в Украйна дори не са попаднали в местния парламент. За това, че през 2021 г. са загинали осем души - не осем хиляди, не осемстотин, осем души! - в сблъсъци с украинските сили (става дума само за цивилни жертви, изчислени от самите ДНР и ЛНР - бел. ред.). Това винаги е много, но това са много различни цифри.

Властите изиграха много деликатна карта. Но това, което не се казва на руснаците, е, че крайно десните и крайно десните партии търсят контакти с Кремъл и намират подкрепа там. Писали сте за това във вестниците. Затова, когато казват, че в Украйна има нацисти, всички руснаци се изправят в защита на страната си. Това е манипулация, това е лъжа, това е огромна измама и това е огромна трагедия, от която няма да можем да се измъкнем в продължение на десетилетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки