Руският Телеграм канал Рибар: Дронът край Тюленово е украински Довбуш Т10 (обновена)

Министерството на отбраната ще се опита да разбере откъде е дошъл дронът по снимки и остатъци

OFFNews 18 септември 2023 в 18:01 23277 6

Рибар
Илюстрация на ТГ канала Рибар.

Близкият до Министерството на отбраната на Русия военен Телеграм канал Рибар твърди, че дронът, който бе взривен край село Тюленово най-вероятно е украински "Довбуш Т10".

До момента официална информация от страна на българските власти няма.

Според Рибар въпросният безпилотен летателен апарат е бил използван срещу цели на територията на полуостров Крим, но е бил отклонен от средствата за радиоелектронна борба на руската армия и е паднал в морето, което го е отнесло до българския бряг.

Ето какво пише Телеграм каналът Рибар:

"Откриването на неидентифициран дрон на брега на Черно море близо до село Тюленово беше основната тема в българските медии днес. Към корпуса на безпилотния летателен апарат е била прикрепена и 82-милиметрова мина, чийто произход (по данни на българите) е неизвестен.

При разглеждане на формата на безпилотния летателен апарат, неговия фюзелаж и размах на крилата обаче може да се види прилика с украинския безпилотен летателен апарат "Довбуш Т10". Такива дронове, пълни с експлозиви, бяха използвани по време на ударите по Белгород.

По всичко личи, че дронът е донесен до българския бряг от Крим. През последните седмици ВСУ започнаха да използват БЛА от различни типове за нападения на полуострова, а "Довбуш" най-вероятно е бил потиснат от оборудване на РЕБ по време на някой от набезите и е паднал във водата."

Междувременно министърът на отбраната Тодор Тагарев коментира, че от гледна точка на министерството на отбраната са спазени всички протоколи.

"По един случай не може да съдим за тенденция. От гледна точка на МО са спазени всички протоколи, в извън работно време поддържаме готовност за реакция в рамките на 4 ч. Когато това стане през нощта, няма как някой да тръгне веднага, а на развиделяване. В 11 ч. този боеприпас бе унищожен и няма основания за притеснения на когото и да било", каза той преди заседанието на парламентарната комисия по отбрана.

Според него все още не е ясно откъде е дошъл дронът.

"Очевидно е паднал във водата, течението го е извлякло край брега. Може да се е случило преди часове или дни, по-важно бе да бъде унищожен този боеприпас. Може и 2 седмици да са минали" , каза още Тагарев.

Той допълни, че министерството не разполага с дрона, а със снимки и остатъци: "И по тях ще се опитаме да анализираме какъв е неговият произход". 

От един случай не може да съдим за тенденция, посочи той и добави, че са спазени всички протоколи. По думите му няма никакво основание за притеснение.

Относно призивите за негова оставка министър Тагарев заяви, че средно по два или три пъти седмично му се иска оставката и в случая няма причина да му бъде искана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

6

6екеr4о

19.09 2023 в 10:33

Заявена бе информация, че въпросният дрот е престоял в морската вода поне 2 седмици, а българският полит. боклук почна да квичи на МАКС как спец. службите са го проспали! Та това е някакъв отпадък, плувал незнойно колко време из морето...

Кремльовските пропагандисти на българска територия са тъпи, че чак вдлъбнати!

1067

5

StinkingSonOf

19.09 2023 в 00:40

А мината е 90% българско производство според хора, които ги произвеждат. Ако има по-добри снимки на щампите, можем да намерим и точно кой я е произвел. Какво от това? Факт е, че война се води на 100 километра от границите ни и боеприпаси ще изплуват доста дълго време. Може би Путин трябва да си прибере пасмината от Украйна и всичко ще е наред.

723

4

user4eto

18.09 2023 в 20:28

Какъв е дрона е без значение, води се война и водата може да довлече всичко. Теченията са посока нашите брегове.
По-важното е, медиите да не допускат руска пропаганда, лошото е, че бкп вече политизира случая. Гниди долни!

10298

3

AntiZ

18.09 2023 в 20:00

Какъвто и да е дронът, жалко, че не е свитнал някоя руска хлебарка с каска :(

1086

2

groznik

18.09 2023 в 19:11

Да съюзниците ги доставят в комплект със скоч и други странни предмети в стил направи си сам модификациите.

1042

1

danvan

18.09 2023 в 18:10

Разбира се че е Украински! Варваме на руското министерство. Те никога не лъжат!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки