Руснаците разрушили ключова електроцентрала при изтеглянето от Херсон

OFFNews 15 ноември 2022 в 11:39 2263 2

Разрушена електроцентрала в Украйна

Снимка Укренерго

Енергийното съоръжение, осигурявало електрозахранване на целия десен бряг на Херсонска област и голяма част от Николаевска област, практически е унищожено.

Украинската национална енергийна компания "Укренерго" обяви, че Русия е разрушила ключова енергийна централа, преди да се оттегли от Херсонска област на западния бряг на река Днепър миналата седмица.

"Енергийното съоръжение, което осигуряваше електрозахранването на целия десен бряг на Херсонска област и значителна част от Николаевска област, е практически унищожено", заяви ръководителят на "Укренерго" Владимир Кудрицки в публикация във фейсбук.

Той добавя, че "разрушенията" са "последици от безсилния гняв на окупаторите преди да избягат от десния бряг на Херсонска област".

"По-голямата част от освободената Херсонска област е без електричество от 6 ноември", казва Кудрицки. "Правим всичко възможно, за да снабдим хората с електричество възможно най-скоро."

Украйна е предала на чуждестранните си партньори списък с необходимото оборудване за Херсонска област. Полша и Франция вече са се отзовали, добавя той.

Миналия петък Русия съобщи, че е приключила изтеглянето на силите си от западния бряг на река Днепър, след като Москва заяви, че е взела "трудното решение" да се изтегли, тъй като Украйна напредва.

Град Херсон беше първият голям градски център, който падна в ръцете на руските сили, и единствената регионална столица, над която войските на Москва установиха контрол.

Повторното му превземане отваря врата за Украйна към цялата Херсонска област, една от четирите, които Кремъл обяви през септември за анексирани и част от Русия.

Изправена пред трудности на бойното поле, Русия от седмици се насочва към енергийни съоръжения в цяла Украйна с настъпването на зимата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2070

2

НЕМА ТАКЪФ

15.11 2022 в 19:06

ДО КАТО путин ТРЕПЕРИ В БУНКЕРА , БАЙДЪН И СИ ДЗИПИН СИ РАЗПРЕДЕЛЯТ руссия НА ЧАСТИ , В ИНДОНЕЗИЯ !

345

1

Джендо Джедев

15.11 2022 в 11:50

Нормално, тия орки не могат друго освен да крадат, мародерстват и разрушават. Че не могат да воюват вече видяхме. :D
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки