С колко ядрени оръжия разполагат САЩ

OFFNews 06 октомври 2021 в 11:42 1931 0

Снимка Pixabay

Пентагонът, САЩ

САЩ разполагат с 3750 ядрени оръжия, към септември 2020 г., съобщиха от Държавния департамент, цитиран от Асошиейтед прес.

В това число влизат всички оръжия - както активните, така и тези за дългосрочно съхранение.

Ядрените оръжия 

Обявеният брой оръжия от САЩ намалява през годините. През 2019 г. - 2805, а през 2018 г. -  3785, а през 2017, за когато бяха последните официални данни, - те са били 3822. През следващите години, по време на управлението на Доналд Тръмп, броят на оръжията се пазеше в тайна.

За сравнение, само преди 18 години, САЩ са разполагали с над 10 000 ядрени оръжия.

Защо администрацията на Байдън смени подхода?

След като администрацията на Тръмп пазеше броя на ядрените оръжия на страната в тайна, Държавният департамент съобщи тези данни да първи път от 2018 г. насам. Според администрацията на Байдън този ход е крачка напред към налагането на по-стриктен контрол на разпространението на този тип оръжия.

Ханс Кристенсен, директор на проекта за ядрена информация към Федерацията на американските учени, определи публикуването на данните като стъпка "обратно към прозрачността".

Той също заяви, че разкриването на тези данни ще помогне за преговорите по време на  конференцията по Договора за неразпространение на ядрено оръжие, която ще преразгледа ангажимента за разоръжаване.  Очаква се конференцията да се проведе в началото на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews