Сърбия евакуира райони около Дунав заради наводненията

09 юни 2013 в 17:58 1893 0

Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив
Нивото на Дунав се покачва. Снимка: БГНЕС, Архив

В Сърбия започна подготовка за евакуация на жителите от районите, които рискуват да бъдат засегнати от очакваните в средата на идната седмица наводнения, съобщиха местните медии.

Равнището на река Дунав при Сърбия се покачва с всеки изминал ден и се очаква да достигне пика си на 12 и 13 юни, съобщиха от Управлението по извънредните ситуации към сръбското вътрешно министерство.

Най-рискова е ситуацията в дунавската община Беочин, където вече са наводнени няколко селища. Там вече се провежда евакуация на жителите и имуществото им.

В България засега обстановката е спокойна, обявиха от Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав. Повишенията са 10-15 сантиметра и за момента са далеч от критичните, обянсиха от агенцията. Водният стълб при Русе е малко над 4,5 метра.

Най-високите нива се очакват в края на следващата седмица, допълниха специалистите. Нивото на реката се следи по три пъти на ден и има готовност при необходимост да се задействат плановете за защита на населението, посочиха от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови