Сърце в длан. В Украйна за първи път извършиха сърдечна трансплантация на дете

OFFNews 10 юли 2023 в 13:25 2077 0

Снимка Институт за сърцето

Украински лекари извършиха за първи път в страната трансплантация на сърце на 6-годишно дете. Новината съобщи в специално изявление Институтът за сърдечни заболявания (Инстиут за сърцето) към Министерството на здравеопазването на Украйна.

Операцията е проведена в условията на пълномащабна война, когато изключванията на електричеството и тревогите за въздушни ракетни атаки на руския агресор може да се случат всеки момент. От медицинския екип, извършил операцията, публикуваха и снимки от нейното протичане, както и миг, в който сърцето се намира в дланта на опериращия кардиохирург.

"6-годишно момиченце получи ново сърце. Операцията премина безпроблемно. Момиченцето се чувства добре", съобщиха от института. Трансплантацията е извършена от кардиохирурга и директор на Института за сърцето проф. Борис Тодуров, заслужил лекар на Украйна.

Донор за сърцето е станало починало четиригодишно момиченце, съобщи Виолета Киртока, журналист от медийния проект "Фронт 18". Това е станало след като майката на починалото дете е дала съгласието си сърцето му да тупти в тялото на друго дете. След като операцията минала успешно, майката на майката е било позволено буквално да чуе туптенето на сърчицето на своята дъщеря.

"Това за мен е и "смертию смерт поправ". Колко смел и силен трябва да си, за да дадеш разрешение за трансплантация на сърце, губейки детето си. И да дадеш шанс на друго дете, което също умира, да живее. И да го спасиш", коментира Виолета Киртока.

Името на проф. Борис Тодуров не се чува за първи път в тази война. Преди месеци той оперира в зала без ток сърцето на малко бебе. Професорът е извършил и първата трансплантация на сърце в Украйна през 2001 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков