САЩ са убедили Австрия да ни пусне в Шенген. Но заслугата най-вече е на Румъния

OFFNews 11 декември 2023 в 15:02 16346 5

Шенген

Снимка Getty Images

САЩ са убедили Австрия да ни пусне в Шенген.

САЩ са убедили австрийците да се откажат от ветото за приемането на България и Румъния в Шенген, съобщава австрийският вестник Der Standard.

Дискусиите с американски официални лица са били решаващи за промяната на позицията на Австрия относно присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, пише Der Standard.

Неотдавнашните разговори между бившия посланик на САЩ в Австрия Роналд Лаудер и американския помощник държавен секретар, отговарящ за Европа, Джеймс О'Брайън с политиците във Виена бяха решаващи за оттеглянето на ветото. Румъния е важен съюзник на САЩ в Източна Европа, отбелязва австрийският всекидневник.

Границата между България и Румъния по река Дунав ще продължи да бъде наблюдавана. Освен това Румъния и България трябва да се споразумеят да приемат сирийски и афганистански бежанци, които се намират в Австрия. Тази точка все още трябва да бъде договорена, пише Der Standard, цитиран от БТА.

След решението на Австрия Нидерландия, която беше само против влизането на България в Шенген, но не и на Румъния, също може да се откаже от това противопоставяне, отбелязва в заключение вестникът.

Румъния ще изчака решението на нидерландския парламент за България

Румъния очаква решението на нидерландския парламент за България и тогава ще направи план за бъдещите си действия, заяви днес премиерът на страната Марчел Чолаку.

„Ние се интересуваме от преговорите, които ще приключат с Нидерландия. Там имаше избори и предстои решение за България. Очакваме това решение, за да видим подхода на Румъния напред. Справедливо е спрямо съседна държава като България да се изчака. Ще говоря и с президента на Румъния, защото той представлява страната в Европейския съвет”, уточни министър-председателят.

Запитан за условията, които Австрия поставя по отношение на бежанците и за укрепването на границите, Чолаку обясни, че не е видял сирийци или афганистанци, които искат да живеят в Румъния.

“Предполагам, че не можем да ги принудим. Но нека да няма повече инциденти като този с кмета на Бая Маре г-н Керекеш, който успя да пресече границата с личната карта на свой братовчед, с десет години по-млад от него”, подчерта премиерът.

Подкрепа от ЕК

Европейската комисия определи днес като положително развитие предложението на Австрия за отпадане на граничните проверки при пътуване по въздух от България и Румъния, съобщава БТА.

Радваме се да видим, че нещата се движат в положителна посока, каза по този повод говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпрос.

Разговорите продължават. ЕК е готова да окаже необходимата подкрепа, добави той. За ЕК защитата на външните граници е основна задача и ще направим така, че да бъде осигурено необходимото финансиране, добави говорителят.

Той допълни, че европейската гранична служба "Фронтекс" е готова да повиши подкрепата според нуждите. ЕК е на мнение, че България и Румъния са готови за пълно присъединяване към Шенген от 2011 г., посочи говорителят.

Предприехме няколко мисии в България и Румъния, за да проверим работата на място - две миналата година и една преди месец. Резултатът беше много ясен - работата по границите се извършва, както трябва, обобщи говорителят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

5

Джендо Джедев

12.12 2023 в 09:51

Коко,

Тая партенка с бежанците до кога ще я въртите?

1000

4

Kokoshkov

12.12 2023 в 06:37

Абсолютна глупост. Ще си спестим 15 Мин на летището. В замяна ще вземем бежанците на Австрия. Това се нарича изнудване. Да се откажем от Шенген и да изпратим нашите бежанци в Австрия.

9347

3

Анализи

11.12 2023 в 17:54

Пълно влизане в Шенген, а не само по въздух.

1005

2

ПР

11.12 2023 в 15:54

Ами САЩ са отговорен съюзник,така е.
Не разбирам,защо пред Австрия,никой не поставя въпроса,че са основен газов хъб на руски газ и петрол,въпреки санкциите.Докога така?
/след 1945 г.,Съюзниците не наказаха точно Австрия за откровен нацизъм,след Аншлуса от 1938 г.Виж,Швейцария,го отнесе далеч по-сериозно/

345

1

Джендо Джедев

11.12 2023 в 15:39

Пак румънците свършиха и нашата работа. С приемането в ЕС беше същото.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews