САЩ се стресна, че Байдън губи, иска от Киев да не разрушава петролни бази в Русия

Нищо не плаши повече един кандидат за президент, отколкото поскъпващ бензин в година на избори, коментират в Щатите

OFFNews 22 март 2024 в 10:15 16182 20

петролна база
Взривове в руска петролна база.

САЩ призоваха Украйна да спре да атакува енергийната инфраструктура на Русия, като предупредиха, че ударите с дронове могат да повишат световните цени на петрола и да предизвикат ответни действия.

Вестник "Файненшъл таймс" цитира три информирани източника, според които предупреждението на Вашингтон е било предадено на висши служители на Службата за сигурност на Украйна и на Главното разузнавателно управление.

Един от събеседниците на вестника заявил, че Белият дом е "все по-разочарован от наглите украински атаки с безпилотни самолети, които поразяват рафинерии, терминали, складове и хранилища в Западна Русия, нанасяйки щети на капацитета ѝ за производство на петрол".

Русия остава един от най-важните износители на енергия в света, въпреки западните санкции срещу нейния петролен и газов сектор. Цените на петрола се повишиха с около 15% до 85 долара за барел през тази година, повишавайки разходите за гориво точно в момента, когато президентът на САЩ Джо Байдън започва кампанията си за преизбиране.

Вашингтон също така се опасява, че ако Украйна продължи да нанася удари по руски цели, Русия може да отвърне на удара, като атакува енергийната инфраструктура, на която Западът разчита.

"Ние не насърчаваме и не допускаме атаки вътре в Русия", заяви говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

ЦРУ отказа да коментира. Говорител на СБУ също отказа коментар, както и служители на ГУР и представители на канцеларията на президента Зеленски.

През последните седмици Украйна засили въздушните си нападения, тъй като сухопътната война се развива в полза на Москва. Според служител на военното разузнаване в Киев от 2022 г. насам е имало поне 12 нападения срещу големи руски петролни рафинерии. През тази година са реализирани най-малко девет такива атаки. Няколко терминала, складове и съоръжения за съхранение също са били поразени.

Гелима Крофт, бивш анализатор на ЦРУ, отбеляза, че Украйна може да удари голяма част от инфраструктурата за износ на петрол в Западна Русия, застрашавайки около 60% от износа на страната.

САЩ са обезпокоени от украинските удари, тъй като Байдън е изправен пред тежка борба за преизбиране. Цените на бензина се повишават.

"Нищо не плаши действащ президент на САЩ повече от скок в цените на горивата в година на избори", казва Боб Макнали, президент на консултантската фирма Rapidan Energy и бивш съветник по енергетиката в Белия дом.

С напредването на технологиите Украйна постоянно увеличава броя на ударите с безпилотни самолети. Украински официални лица твърдят, че са разработили безпилотни самолети с обсег на действие над 1000 км и полезен товар, способен да нанесе сериозни щети.

Миналата седмица Киев извърши двете си най-големи и атаки с дронове. В рамките на една седмица ГУР и СБУ успешно поразиха седем руски енергийни обекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

20

Борис Б

26.03 2024 в 06:50

Вече не знам в какво да вярвам. Far rider е прав, че в САЩ има много политици, които нехаят за това, че умират хора. Важното е да слушкат тръмп и да си седят на топло.
Срам за целия Запад, че си правят тънки сметчици, докато един идиот, избива една нация. Срам!
Помагаме, ама така, че нас да не ни се наруши рахата и със стотна. Утре ще трябва те да озаптяват пълчищата от изток.

1000

19

Зара

23.03 2024 в 00:55

Платена фейкова статия, пусната едновременно по всички сайтове.

1000

18

Voland21

22.03 2024 в 20:12

Нещо не са Ви адекватни анализите от off news. Wild Turkey по- горе в коментарите показа защо.
Статията има ли автор? Добре е такива неща да не са анонимни, та да знаем кого да псуваме за заблудата.

1040

17

Wild Turkey

22.03 2024 в 16:50

Не мисля че има нещо вярно в статията поради следната серия от причини.
1. Разрушават се нефтопреработващите предприятия. Това означава че по-малко петрол ще се преработва в бензин, керосин и дизел.
2. Като резултат от топка 1 - ще се натрупа непреработен петрол който след запълване на всички съдови наличности трабва да отиде на пазара.
3. От точки 1 и 2 следва че руZZия трябва да спре добива, но това е проблем защото повечето кладенци са от съветско време и са на изчерпване. Веднъж спре ли добива - Край с кладенеца.
4. От точки 1,2 и 3 следва че петролът трябва да отиде на пазара на всяка цена. Тоест това ще смъкне цената на петрола.


305

16

Старик

22.03 2024 в 14:18

А Също и си Потопиха Един "руские Рибарски кораб"(Капитан Лобанов) и Отепаха Капитано и Екипажо в Балтийско Море на "учение", на Друг "русие Рибарски кораб" в Близост, са бастисали мрежите..... ;))

https://www.segabg.com/category-the-war/rusnacite-potopiha-sobstven-korab-po-vreme-na-uchenie

305

15

Старик

22.03 2024 в 14:12

Да "dolivio", боли ги, Изстреляха си Всичките "Шахеди" и Скъпи Ракети(с американски Чипове и Части...) тая нощ по славна Украйна! Ток Има, но Мазутя не Върви нещо..... ;))

305

14

Старик

22.03 2024 в 14:09

С 2 думи: Stupid Americans!!

605

13

avitohol

22.03 2024 в 13:31

Наистина има такова заглавие но ми е много странно защо в английски вестник ще се изказват американски "експерти". Защо не се изказват в Уолстрийт джърнъл ами в английския конкурент. Много гнила платена статия в западния печат но от кого не е ясно още.

1000

12

Voland21

22.03 2024 в 12:49

Русия ке умре в 2025- казала го е баба Ванга

22548

11

dolivo

22.03 2024 в 12:45

охо, значи я боли Русия

повече удари, моля

Всичко рафинерия да гори!
 
X

Да помогнем на украинските деца!