САЩ ще разделят помощта за Украйна от тази за Израел

OFFNews 16 април 2024 в 11:00 855 0

Снимка GettyImages

Камарата на представителите на американския Конгрес ще гласува тази седмица отделни проекти с помощ за Украйна и за Израел, обяви снощи председателят на долната камара на Конгреса Майк Джонсън, цитиран от Франс прес.

"Тази седмица ще разгледаме отделни законопроекти, включително закон, предвиждащ да финансираме нашите израелски съюзници и да подкрепим Украйна във войната срещу руската агресия", подчерта Джонсън.

Той поясни, че камарата ще разгледа общо четири законопроекта, които включват и помощ за Тайван и за границата с Мексико.

"Знаем, че светът ни наблюдава, за да види как ще реагираме. Те наблюдават дали Америка ще защити своите съюзници и нашия собствен интерес по целия свят. И ние ще го направим", заяви той.

Белият дом поиска отпускането на 95 млрд. долара, от които 14 млрд. за Израел и 60 млрд. за Украйна. Причината за разделянето е желанието на републиканците украинската помощ да е под формата на заем.

Изявлението бе направено два дни след безпрецедентното иранско нападение срещу Израел. Западната военна подкрепа позволи на Израел да прехване почти всички ирански ракети и дронове. 

САЩ не са изпращали голям пакет с помощи за Киев от декември 2022 г. поради блокирането на предложенията от републиканците в Конгреса, отбелязва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки