Сергий Череватий: Русия хвърля 50 хиляди души на Бахмутското направление

OFFNews 30 юни 2023 в 15:06 13713 10

Снимка Rybar

Според военния канал Rybar отбраняващите се подразделения на руската армия засега успяват да удържат атаките на ВСУ, но обстановката на този участък от фронта е доста напрегната.

Руската армия съсредоточава на Бахмутското направление жива сила в размер на около 50 хиляди души и стотици единици бронирана техника. Това заяви в коментар за агенция "Украински национални новини - УНН" Сергей Черевати, говорител на Източната група на ВСУ. 

„Противникът е подготвил доста мощна групировка, около 50 000 души. Освен това там са съсредоточени повече от 300 танка, над 900 различни бойни машини от различни типове, повече от 30 артилерийски системи и около 130-140 ракетни залпови системи. С други думи, всичко това ни удря едновременно“, каза говорителят.

По думите му, за да запазят военния си престиж и да не отстъпят превзетия по-рано Бахмут окупаторите са изпратили там най-добрите си бойни части.

„Това са преди всичко въздушно-десантни подразделения, мотострелкови подразделения, подразделения на бойния армейски резерв и териториални войски, както и други частни компании от типа „ветерани“ или „патриоти“, допълни Черевати.

Въпреки това ВСУ  продължават да нанасят удари по окупаторите. По предварителни данни броят на убитите на Бахмутското направление бойци на "Вагнер" е над 20 000 души. Сега вагнеровци сред състава на силите около Бахмут няма. На бойното поле няма и чеченци от батальона на Рамзан Кадиров "Ахмат", тъй като според Череватий през цялата война те са се показали повече като жандармерийски или полицейски части, някъде във втория или третия ешелон, където могат да прочистят населението, доколкото е възможно.

След неуспешния метеж в Руската федерация чеченският лидер Рамзан Кадиров се позиционира като военен лидер, готов да влезе в битка на страната на Владимир Путин. Но за разлика от ЧВК „Вагнер“, която Москва сега се опитва да разпусне, чеченските специални части са спечелили репутацията на „TikTok бойци“, които са по-загрижени за появата си в социалните мрежи, отколкото за успеха на бойното поле, отбелязва Financial Times .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

17

Merc

01.07 2023 в 15:04

1 июля 1966 года в колхозах впервые выдали зарплаты деньгами. До этого крестьяне работали за «трудодни», то бишь, как рабы, за еду. Права покидать колхозы они не имели. Паспорта и право переезжать в другую местность сельское население получило только с 1974 г.

1042

16

danvan

01.07 2023 в 09:52

Бахмут се оказа перфектен капан за орки.

10298

14

AntiZ

30.06 2023 в 22:43

Хахаха, смахнат, какво пУшиш, бе? И пиши на български, намери по-добър преводач от гугълския.! Превеждай с deepl, въпреки че превод от този просташки руски език,...едва ли има нещо, което да ти свърши работа...

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews