Северна Корея обяви, че е тествала най-мощната ракета в света

OFFNews 14 април 2023 в 13:57 10343 2

Изстрелването на ракетата

Снимка БТА/АП

Изстрелването на ракетата

Северна Корея съобщи, че е тествала нова междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво - "най-мощната" ракета до момента, съобщи Би Би Си.

Държавните медии обявиха изстрелването в четвъртък, което доведе до кратка евакуация в Япония, за "чудодеен успех".

Ракетите с твърдо гориво могат да бъдат изстреляни по-бързо от тези с течно гориво, което ги прави по-трудни за прехващане. Според анализатори обаче те не са лишени от недостатъци.

Южна Корея твърди, че на Севера ще му е необходимо повече време, за да разработи напълно оперативна МБР с твърдо гориво.

Това е първият път, когато Северна Корея изстрелва междуконтинентална балистична ракета с твърдо гориво, след като години наред тестваше ракети с малък обсег с твърдо гориво. Тя е изпробвала различни МБР, но те са били задвижвани от течни горива, които трябва да бъдат заредени с гориво непосредствено преди изстрелването - процес, който може да отнеме часове.

Експертите определят това като пробив в оръжейната програма на Пхенян, тъй като междуконтинентални балистични ракети на твърдо гориво се доставят с готово гориво и следователно биха позволили на Северна Корея да нанесе удар по САЩ при много по-малко време за предупреждение.

В петък Министерството на отбраната на Южна Корея заяви, че технологията не е нова и определи теста на Северна Корея в четвъртък като "междинна стъпка" в разработването на пълноценна система за междуконтинентални балистични ракети с твърдо гориво.

Според съобщенията севернокорейският лидер Ким Чен Ун, който наблюдаваше теста заедно с дъщеря си, съпругата си и сестра си, е заявил, че тестът ще накара съперниците да "страдат от изключителен страх и безпокойство".

Изстрелването в четвъртък сутринта е имало за цел най-вече "да потвърди работата на многостепенните двигатели с твърдо гориво с висока тяга, технологията за разделяне на стъпалата и надеждността на различни функционални системи за управление", се казва в доклада на държавната Корейска централна информационна агенция в петък.

Изстрелването предизвика объркване в Северна Япония, където беше издадена заповед за евакуация, която след 30 минути беше отменена. Училищата на японския остров Хокайдо закъсняха с учебния ден, а някои влакове бяха спрени.

Властите в Япония, Южна Корея и САЩ остро осъдиха този ход.

Анализатори заявиха, че изстрелването на ново, по-мощно оръжие от страна на Севера не е било изненада.

Ракетите с твърдо гориво с голям обсег може да са оперативно по-добри от течните си аналози, но са по-трудни за поддръжка и съхранение, казва Анкит Панда, специалист по ядрени оръжия в Carnegie Endowment for International Peace. Те са по-чувствителни към влажност, температура и физическо натоварване и могат да се влошат с течение на годините.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

14.04 2023 в 16:55

Е, оставаше и да не е най-мощната... След като дядо му е роден на небето... :D

1236

1

БотоксПутю

14.04 2023 в 16:37

Щом е с твърдо гориво, вероятно е с въглища?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки