Си Дзинпин неочаквано пропусна бизнес форума на срещата на БРИКС. Никой не знае защо

OFFNews 23 август 2023 в 14:08 11008 0

Дзинпин

Снимка Getty images

Си Дзинпин

Вчера китайският лидер Си Дзинпин неочаквано пропусна бизнес форума на БРИКС в Южна Африка, като изпрати министъра на търговията, който произнесе реч от негово име, заклеймявайки хегемонията на САЩ.

Си, който пристигна в Йоханесбург в понеделник, за да присъства на годишната среща на върха на БРИКС, която обединява големите нововъзникващи икономики, трябваше да говори на бизнес форума заедно с лидерите на Индия, Бразилия и Южна Африка. Но го пропусна, а официален Пекин не коментира случилото се, съобщи Би Би Си.

Предварително подготвена реч, пълна с тънко завоалирани атаки срещу Съединените щати, беше прочетена от китайския министър на търговията Ван Уентао.

В изявление Си призова света да избягва "потапянето в бездната на нова студена война".

Без да се позовава директно на САЩ, той заяви, че "страна, обсебена от запазването на своята хегемония, прави всичко възможно да навреди на развиващите се страни и страните с нововъзникващи пазари".

"Китайската икономика има устойчивост, голям потенциал и голяма жизненост. Основите, които крепят дългосрочния растеж на Китай, ще останат непроменени. Гигантският кораб на китайската икономика ще продължи да разсича вълните и да плава напред", се казва в речта.

Си беше единственият лидер на БРИКС, който не присъства на бизнес форума. Дори руският президент Владимир Путин, който пропусна срещата поради по-ранна международна заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд, изнесе реч чрез видеовръзка.

Часове по-късно Си присъства на вечеря с лидерите на Южна Африка, Бразилия и Индия, както и с руския външен министър Сергей Лавров. Анализаторите посочват, че решението за отмяна на речта изглежда е взето в последния момент, тъй като в държавните медии и социалните мрежи бяха публикувани съобщения от говорител на китайското външно министерство, които показват, че Си е произнесъл речта лично.

В репортажа на държавната информационна агенция Синхуа за срещата не се споменава отсъствието на Си или че речта му е произнесена от Ван. 

Хуа Чунинг, говорител на китайското МВнР, написа в Екс часове след събитието, че Си е произнесъл реч на церемонията по закриването на Бизнес форума на BRICS 2023 и публикува снимка на препълнената заседателна зала.

Речта на Си щеше да е първата му публична изява в чужбина тази година. Преди Южна Африка китайският лидер прекара само два дни в чужбина през 2023 г. по време на посещение в Русия.

Къде отиде Си?

Неочакваното отсъствие на Си, отбелязано от репортери на събитието, повдигна въпроси от наблюдатели.

"Изключително необичайно е китайски лидер да пътува до страна, домакин на многостранна среща, особено такава, в която Китай инвестира сериозно, и да не се появи на откриването на събитието", коментира Бони Глейзър, управляващ директор на Indo на Германския фонд Маршал -Тихоокеанска програма, пред CNN.

Браян Харт, научен сътрудник в China Power Project в Центъра за стратегически и международни изследвания, каза, че отсъствието на Си е много необичайно, добавяйки, че китайските лидери рядко се отклоняват от протокола на такива събития на високо ниво.

"Изглежда, че нещо е накарало Си да се оттегли от срещата. Може да е бил здравословен инцидент или може би спешен въпрос, изискващ вниманието му. Възможно е също Си да е пропуснал събитието по някаква друга причина – може би в отговор на събитията, които се случват на срещата на върха", посочи той.

Бил Бишоп, автор на популярния китайски новинарски бюлетин Sinocism, отбеляза, че Си не е бил виждан публично от дълго време този месец, което изглежда малко странно.

"Още по-странно изглежда решението в последния момент да пропусна бизнес форума. Така че при липса на полезна информация от КНР слуховете ще продължат да се разпространяват", изтъкна Бишоп.

Bloomberg отбелязва, че китайски политици понякога четат посланията на Си на събития, като речта на вицепремиера Дин Сюесян на Форума за развитие на Китай през март. Но това обикновено се случва, когато президентът на Китайската народна република не присъства лично на събитието.

Има още една версия - Си не се е появил на бизнес форума, защото е предпочел пред него по-важни, от негова гледна точка, срещи от политическо естество.

"Очевидно Си Дзинпин отдава по-голямо значение на политическите въпроси, проблемите на сигурността, отколкото на бизнеса и икономиката. Така че, ако той се окаже в позиция, в която трябва да даде приоритет и да пропусне една среща, няма да се изненадам, че ще даде приоритет на политическите въпроси и въпросите за сигурността пред икономическите въпроси", каза Дрю Томпсън, бивш служител на Пентагона и сега старши сътрудник в Училището за публична политика "Лий Куан Ю" в Сингапур. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика