Си кацна в Москва, Путин четка китайския си гост преди вечерята с еленско и рибена чорба

OFFNews 20 март 2023 в 19:02 4513 4

Снимка Кремъл

Си Дзинпин и Владимир Путин

Си Дзинпин кацна в Москва в понеделник за първото си посещение в чужбина, след преизбирането му за президент на Китайската народна република, съобщи ТАСС. Малко преди да вечеря с китайския лидер руският му домакин Владимир Путин изчетка управлението на Китай, като каза, че "през последните години КНР е направила колосален скок напред в развитието си" и призна, че Руската федерация дори малко ревнува към нея.

Първият ден от визитата беше посветен на неформално общуване между двамата лидери, които първо говориха на четири очи, а след това имаха планирана и частна неформална вечеря.

Самолетът на Си кацна на летище Внуково около 13:00 часа московско време. Той беше посрещнат на стълбичката на самолета от руския вицепремиер Дмитрий Чернишенко, заместник външния министър Андрей Руденко и руския посланик в Пекин Игор Моргулов.

„Очаквам, че по време на посещението ще обменя задълбочено мнения с президента Владимир Путин по въпроси на двустранните отношения и важни регионални и международни теми от взаимен интерес и ще очертая план за развитие на стратегическо взаимодействие и практическо сътрудничество“, каза Си Дзинпин. Той отбеляза, че „развитието на китайско-руските отношения не само носи осезаеми ползи за народите на двете страни, но и има значителен принос за прогреса на целия свят като цяло“. Според китайския президент неговото „посещение ще бъде ползотворно, ще даде нов тласък на здравословното и стабилно развитие на китайско-руските отношения на всестранно партньорство и стратегическо взаимодействие в нова ера“.

В началото на срещата Путин поздрави Си Дзинпин за преизбирането му за президент на КНР. Двамата си припомниха среща отпреди 10 години, когато китайският лидер също пътува до Москва, след като за първи път беше избран за поста.

Президентът на Руската федерация направи и куртоазно признание: "През последните години Китай направи колосален скок напред в развитието си. В целия свят това предизвиква неподправен интерес и дори малко ви завиждаме." Путин отбеляза, че през последните 10 години стокообменът между двете страни се е увеличил повече от два пъти, посочва ТАСС.

Според агенцията Путин е казал на госта си, че Кремъл "внимателно е прочел" предложенията на Пекин "за разрешаване на острата криза в Украйна", отбелязвайки, че по време на преговорите "ще има възможност да се обсъди това".

Руските медии обръщат внимание на менюто на Путин и Си по време на приятелската вечеря между двамата. Основното ястие е еленско месо с черешов сос и печорска нелма със зеленчуци. Нелма е риба от семейство Сьомгови, която допреди няколко години беше в Червената книга. На президентската трапеза има и предястие от далекоизточни морски дарове, палачинки с пъдпъдъци и гъби, рибена супа с растегай (вид солени кифлички) и шербет от нар. За финал е десертът „Павлова“. Си и Путин избират за напитки между две вина на руската винарна „Усадба Дивноморсое“ реколта 2020 – „Източен склон“ и „Западен склон“

Във вторник в рамките на тридневното посещение е предвидена среща на китайския лидер с руския премиер Михаил Мишустин, както и официални разговори в разширен състав с Путин и членове на руското правителство. Посещението на Си, девето поред, е с ранг държавно – максималното ниво по дипломатически протокол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

4

Джендо Джедев

20.03 2023 в 21:39

Женята Пригожин ли е осигурил кетъринга? :D

2073

3

Johnny B Goode

20.03 2023 в 20:55

Не обикновен снобизъм, азиатски сатрапски снобизъм.

На края на срещата готвачът на Путин щял да им изсвири новата симфония за виолончело и чук.

-7195

2

vovchik

20.03 2023 в 20:12

Не е като софийски кето-козунак. Снобизъм вика, хахах.

4038

1

Moirae

20.03 2023 в 19:54

Еленското е надценено. Снобизъм, брат.

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика