Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Ситуацията с големия пожар край Атина се подобрява

OFFNews 05 юни 2022 в 14:36 1282 0

Наложи се евакуация на селището Ано Вула, което беше най-засегнато от пожара.

Ситуацията с големия пожар, който избухна вчера край атинското предградие Ано Вула, се подобрява, съобщи гръцката пожарна служба, цитирана от АНА-МПА.

Пожарът избухна от подстанция на гръцкия енергиен оператор в трудно достъпна местност, а силните ветрове го разпространиха бързо и заради гъстия дим и опасността за жилищните райони властите разпоредиха вчера евакуация на селището Ано Вула. Жителите му са били настанени в близко училище.

Днес продължават да горят някои от огнищата на пожара, но ветровете са отслабнали и пламъците утихват.

Гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита Христос Стилианидис каза, че всички метеорологични прогнози показват, че лятото ще бъде трудно по отношение на горските пожари в цялото Източно Средиземноморие.

Над 200 пожарникари и техническо оборудване ще бъдат изпратени в Гърция по механизма на Европейския съюз за гражданска защита по време на летния сезон, реши Европейската комисия през тази седмица.

Пожарникарите и оборудването ще бъдат координирани чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и ще дойдат от България, Финландия, Франция, Германия, Норвегия и Румъния, за да подкрепят гръцките противопожарни служби в случай на мащабни горски пожари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews