Стрелецът в "Капитал газет" загубил съдебна битка с вестника през 2012 г. (видео)

OFFNews 29 юни 2018 в 10:10 3852 0

Нападателят в редакцията 'Капитал газет' загубил съдебна битка с вестника през 2012 г.

Задържаният за убийството на петима души в редакцията на вестник "Капитал газет" в американския град Анаполис, щата Мериленд, е имал съдебна битка с изданието, което изгубил. 

По информация на Ройтерс мъжът е 38-годишният Джарод Рамос (Jarrod W. Ramos), който нахлул в редакцията на вестника въоръжен с димни гранати и пушка. Официално властите не обявяват самоличността на нападателя. Съобщава се единствено, че той е бял мъж, около 30-годишен. Той е задържан и вече е разпитан. 

Анонимни източници обаче съобщили пред "Капитал газет", че самоличността на нападателя е установена и това е мъжът, който съдил вестника за клевета през 2011 г. Преди да бъде задържан мъжът наранил пръстите на ръцете си, така че да не може да бъде разпознат по отпечатъците. 

В статията, която събудила омраза у Рамос към вестника, се твърди, че мъжът е тормозил жена - бивша негова съученичка, с която се свързал чрез Facebook. Според разследването по случая Рамос пращал имейли до жената, в които я обиждал и правил опити да я склони към самоубийство. 

Въпреки че по този случай Рамос се признал за виновен, той решил да съди вестника, тъй като неговата гледна точка по случая не била потърсена. Съдът отхвърлил иска срещу вестника през 2013 година, като решението е потвърдено от апелативен съд през 2015 г. 

Рамос използвал и социалните мрежи, за да сподели гнева си. В публикация в Twitter от 2014 година той се обърнал към автора на статията Ерик Хартли: "Застреляй се преди аз да го направя (законно в съда)". Рамос не бил активен в социалната мрежа от 2016 година. 

Лелята на Рамос 59-годишната Виелка Рамос описва племенника си, който е израснал в близкия Севърн, Мериленд, като "много интелигентен", но "самотен". "Той е много интелигентен. Той опитваше да общува с хората, но беше самотен", разказва тя, цитирана от "Тайм". 

"Нападението е било планирано", съобщава шефът на полицията в Анаполис Уилям Крампф. По думите му нападателят е "търсил жертви" на етажа, на който се намира редакцията на вестника. Полицейски екипи са пристигнали на мястото на стрелбата 60 секунди след подадения сигнал, каза говорителят на полицията лейтенант Райън Фрашър. Заподозреният бил задържан веднага без да бъде произведен и един изстрел.

Повече от 170 души са били по това време в сградата. Сред жертвите в стрелбата са четирима журналисти от "Капитал газет" и един служител от търговския отдел на изданието. Други двама са се отървали с леки наранявания, които по-късно са освободени от болницата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови