Сводка на войната, 15 май 2023 г. Какво се случи в небето над Брянск?

Александър Леви и Катрин Гишар 15 май 2023 в 20:37 7381 0

Лукашенко

Снимка БТА

Александър Лукашенко

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Лукашенко: "Той просто се е разболял". След 6 дни отсъствие от публичното пространство, което е изключително рядко за беларуския лидер, вече знаем, че той не е добре. Любопитно е, че потвърждението дойде от Москва, където руският депутат Константин Затулин, зам-ръководител на комисията в Думата, отговаряща за отношенията със страните от бившия СССР, обясни, че беларуският президент "просто се е разболял" и "има нужда от почивка". За последен път Лукашенко беше видян на 9 май в Москва за военния парад на 9 май, където се появи неразположен на официалната трибуна, след което побърза да се върне в Минск, пропускайки обяда, предложен от Владимир Путин на неговите гости. Оттогава отсъства от екраните, като дори не се появи на празника на беларуското знаме на 14 май, важен национален празник. В Минск, докато властите мълчат, се появиха множество спекулации за здравето му, вариращи от обикновена настинка до отравяне, като най-вероятен сценарий за момента е… тежък грип. Според независими източници президентският кортеж е бил забелязан на 13 май пред държавна клиника в околностите на Минск, където се лекуват държавни служители.

Какво се случи в небето над Брянск? На 13 май руската армия изгуби два хеликоптера (според Киев - три) и два изтребителя в рамките на няколко часа над собствената си територия, в Брянска област, близо до украинско-беларуската граница. Информацията, даже и документирана с кадри от видеолюбители, беше разкрита от няколко независими източника, но остава непотвърдена от Министерството на отбраната. А става въпрос за най-голямата еднодневна загуба на руските военновъздушни сили от началото на войната. Руските "военкори" се захвана с темата, изтъквайки няколко сценария: "приятелски огън" или удар от руска ПВО, която ги е объркала с украински самолети, саботажна операция, извършена от вътрешността на Русия, или украински удар посредством нови "интелигентни" ракети. Както често се случва в такива случаи, властите в Киев предпочетоха да запазят своята версия за събитията за себе си.

Пазете завоюваното: изглежда това е заповедта, дадена на руските войски, разположени в областите Херсон и Запорожие, в Южна Украйна. По данни на украинското военно разузнаване (ГУР) руската армия разполага с около 152 000 войници в този район в очакване на украинската контраофанзива. А съобщенията за евентуално изтегляне или евакуационни движения са силно преувеличени: "Евакуират предимно крадени стоки и някои хора, но не и войници. Например около атомната електроцентрала "Енергодар" те изнасят в Русия всичко, което могат да заграбят - автомобили, медицинско оборудване, различни материали. Ясно осъзнават, че там ще има военни действия", обяснява говорителят на ГУР Андрей Черняк. ГУР разчита на сателитни снимки, но също така и на свидетелства на местни жители и на мрежата си от агенти под прикритие. Далеч от переспективата да напуснат тези територии, окупационните войски имат само една мисия: "да задържат позициите си". За тази цел те укрепват укрепленията си и изграждат нови, според украинските военни разузнавачи.

Какво донесе "Буреносната сянка". Веднага след като Лондон обявява доставката на тези ракети с далечен обсег на действие, за тях започна да се говори на украинския фронт. В събота, според официални руски източници, крилати ракети Storm Shadow са били използвани за нанасяне на удари "срещу граждански цели", казват те, в окупирания град Луганск, който до този момент беше сравнително незасегнат от войната. Окупационните власти на едноименната република дори показаха фрагменти от ракети, за да докажат твърдението си. Според украински източници става дума за удари, поразили оръжеен завод и седалище на полицейска академия, като не се потвърждава използването на Storm Shadow, а по-скоро Точка У или модифицирани С-300. Според руското министерство на отбраната британските ракети са били изстреляни от украински щурмови самолет Су-24, придружен от изтребител Миг-29. Двата самолета "са били свалени от руски изтребители", заяви министерството, без да предостави никакви доказателства. В понеделник същото министерство се похвали, че руската ПВО е прихванала и унищожила една ракета Storm Shadow в полет - пак без никакви подробности за този подвиг.

Линк телеграм-канала към Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки