Сводка на войната, 5 юли 2023. Още една внезапна смърт на министър в Минск

Александър Леви и Катрин Гишар 05 юли 2023 в 20:34 3578 1

НАТО

Снимка Архив

Украйна в НАТО, но кога?

Сводка е проект на двама журналисти от авторитетното френско издание Курие Интернасионал (Courrier International, част от групата на Le Monde), Александър Леви и Катрин Гишар. Има за цел осветляването на войната в Украйна и нейните последици за Европа. Публикува се в Телеграм на френски език и от началото на 2023 г. на български (линк тук).

Първата сесия на Съвета Украйна-НАТО ще се проведе на 12 юли, на втория ден от срещата на върха на Атлантическия алианс във Вилнюс. Този орган е създаден, за да засили партньорството между Украйна и НАТО, но за Киев той е само стъпка към бързото присъединяване на страната към Алианса. На срещата ще присъстват държавните глави на страните членки, включително и на Швеция, а Володимир Зеленски със сигурност ще присъства в литовската столица на този ден. "Остава точно една седмица до този ключов ден на срещата на върха на НАТО във Вилнюс, една седмица преди ключов момент за нашата обща сигурност в Европа", заяви той днес, като посочи, че украинските власти работят "усилено", за да убедят последните противници на тяхното присъединяване. Той също така призова президента на САЩ Джо Байдън да покани Украйна да се присъедини към Алианса още сега, дори ако страната го направи след войната. Според софийската преса Володимир Зеленски планира да посети до тогава и България - страната, която доставя много от боеприпасите, използвани от украинската армия, но чието ново правителство също подкрепя присъединяването на Украйна към НАТО.

Румънският министър-председател иска от Берлин да изпрати войски в страната му, за да подсилят източния фланг на Европа. По време на посещението си в Германия вчера ръководителят на румънското правителство Марсел Чолаку изненада присъстващите на пресконференцията си с канцлера Олаф Шолц, като изрази желание Румъния "скоро" да може да посрещне германски войници "за постоянно" на своя територия. Румънският министър-председател имаше предвид съобщението на Берлин от миналата седмица, че Германия ще изпрати 4000 войници на Бундесвера в Литва. "Надявам се, че заедно с канцлера ще можем да вземем решения в тази посока възможно най-бързо", заяви Марсел Чолаку. Олаф Шолц, видимо изненадан от това искане, отправено публично, се въздържа да отговори на румънския си колега. Румъния граничи с Украйна по протежение от 531 км и понастоящем е домакин на френски и американски войски като част от НАТО.

Китайският президент Си Дзинпин лично предупредил Владимир Путин да не използва ядрени оръжия в Украйна. Според "Файненшъл таймс", който интервюира китайски и западни официални лица, китайският лидер е отправил това послание по време на срещата си на четири очи с руския държавен глава в Москва през март миналата година. Но дали това ще бъде достатъчно? В средата на юни Владимир Путин обяви, че Русия е доставила ядрени бойни глави в Беларус. "Ядрените оръжия са крайната застраховка на Путин срещу катастрофална загуба на тази война", казва Александър Габуев, директор на Центъра "Карнеги" за Русия и Евразия.

Още един беларуски министър умира в разцвета на силите си. Алексей Авраменко отговаряше за транспорта и комуникациите в правителството в Минск. Той е бил на 46 години и е починал внезапно на 4 юли, съобщават от министерството му, като не се дават повече подробности. Авраменко беше държан отговорен и санкциониран от Европейския съюз за принудителното кацане на полета на Ryanair от Атина за Вилнюс на 23 май 2021 г. в Минск под претекст за "бомба на борда" - операция, която позволи на беларуските сили за сигурност да задържат намиращите се на борда опоненти Роман Протасевич и неговия спътница София Сапега. Той не е първият министър, който умира внезапно в Беларус: на 26 ноември 2022 г. на 64-годишна възраст почина ръководителят на дипломацията в Минск, въпреки че беше във видимо добро здраве. Смъртта му, официално причинена от сърдечен удар, породи много спекулации и въпроси.

Новини за Еван Гершкович. Посланичката на САЩ в Москва Лин Трейси успя да посети журналиста от "Уолстрийт джърнъл", който е задържан от май миналата година по обвинения в "шпионаж" - обвинения, които той категорично отрича. Според дипломата Еван е "в добро здраве". В същия ден руски консулски служители получиха разрешение да посетят Владимир Дунаев, руски гражданин, когото Южна Корея предаде през октомври 2021 на Съединените щати, където е обвинен в мащабни киберпрестъпления и изнудване. Дали това е знак за евентуално споразумение за размяна на затворници? Когато беше попитан за това, говорителят на Кремъл не отрече този сценарий, като дори потвърди, че между Вашингтон и Москва се осъществяват "контакти" по този въпрос. Тези контакти "трябва да се осъществят и да продължат при пълна тишина", добави той. Въпреки това, както руснаците неколкократно са посочвали, размяна не може да се предвиди, докато Еван Гершкович не бъде официално осъден. Засега срокът на задържането му е удължен до 30 август и не е определена дата на съдебния процес.

Линк към телеграм-канала на Svodka на френски език

Линк към телеграм канала на български език

Можете да подкрепите проекта "Сводка" тук

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика