Таяни: Невъзможно е мнозинство в Европа с участието на ''Алтернатива за Германия'' и партията на Марин льо Пен

OFFNews 28 август 2023 в 17:15 2137 1

 Таяни

Снимка Facebook / Antonio Tajani

Антонио Таяни

„Невъзможно е да се мисли за мнозинство в Европа, което да включва крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ и „Национален сбор“ на Марин льо Пен“, заяви вицепремиерът и министър на външните работи на Италия Антонио Таяни, цитиран от италианската новинарска агенция АНСА.

„Това реално не може да се случи на европейските избори догодина“, каза Таяни в интервю за онлайн изданието AffariItaliani.it.

„От 30 години съм в Европа и мисля, че знам по-добре от всеки друг в Италия какво се случва в Брюксел“, продължи временният лидер на дясноцентристката „Напред, Италия“ (Forza Italia) който беше и председател на Европейския парламент от 2017 до 2019 г.

„Невъзможно е в европейските институции да се формира мнозинство, което да включва „Алтернатива за Германия“ и партията на г-жа Льо Пен“, заяви Таяни.

„Не подкрепям изключването на Салвини, срещу него няма толкова строга присъда“, продължи министърът, визирайки лидера на десния правителствен коалиционен партньор „Лига“ и вицепремиер Матео Салвини.

„Единственото възможно мнозинство в център-дясно е между народните партии, либералите и консерваторите“, каза той.

Таяни също така заяви, че е „се чувства отвратен, когато политически лидер казва, че децата с увреждания не могат да бъдат в една и съща класна стая с останалите“, визирайки неотдавнашното предложение на лидера на „Алтернатива за Германия“ в провинция Тюрингия Бьорн Хьоке, един от най-крайните лидери на „Алтернатива за Германия“, за създаване на отделни училища за деца със специални нужди.

„Отвращава ме, когато чувам тези неща с нацистки привкус. Вярвам, че няма висши или низши същества. Никога няма да вляза в съюз с тях“, подчерта италианският вицепремиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков