Тайфунът Джеби взе жертви, стотици ранени в Япония (видео и снимки)

Трус от 5,6 удари до остров Хоншу тази нощ

OFFNews 05 септември 2018 в 07:53 4824 0

Тайфунът "Джеби" уби най-малко 10 души в Япония, ранените от най-мощния от четвърт век насам тайфун в страната са най-малко 300.

На евакуация подлежат 1.2 милион души. Най-малко 50 хиляди домакинства са без ток, отменени са 700 полета.

Полети, влакове и фериботи са спрени. Хиляди пътници бяха евакуирани от международното летище в Осака.

„Джеби“ остави след себе си разрушения в западната част на страната, удряйки големи градове като Киото и Осака.

Бурята запрати огромен кораб в мост, свързващ Осака с международното летище в района. Стихията донесе ветрове със скорост до 170 километра в час и проливни дъждове, като предизвика свлачища на много места.

Скоростта намалява бавно, докато тайфунът се придвижва на запад. Хората са предупредени да се пазят от наводнения и свлачища.

Тайфунът "Джеби" е 21-ият за сезона в Азия за тази година. Той е и най-силният, връхлетял Япония през последните 25 години. 

Земетресение с магнитуд 5,6 удари североизточното крайбрежие на японския остров Хоншу тази нощ. Няма опасност от цунами, съобщи националната метеорологична служба на Япония, цитирана от ТАСС. Епицентърът на труса е в Тихия океан, близо до крайбрежието на префектура Ибараки, а огнището му е било на дълбочина около 60 км под океанското дъно, уточни БТА. Няма данни за пострадали и разрушения.

Трусовете са усетени в шест японски префектури, включително Фукушима, където е разположена едноименната атомна централа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков