Израелски удар в Ливан уби лидер на ''Хизбула''. Танкове нахлуха в Газа, военни самолети удариха Рафах

OFFNews 16 април 2024 в 20:27 7055 2

Израелски танкове

Снимка Getty Images

Израелски танкове

При израелски удари в Южен Ливан са били убити трима души, включително полеви командир от "Хизбула", съобщиха ливанските служби за сигурност, предаде Ройтерс. 

Израелските въоръжени сили казаха, че Исмаил Баз, убит при удар срещу автомобил близо до град Айн Ебел, е бил командир на крайбрежния сектор на "Хизбула" и е участвал в планирането на атаки срещу Израел с ракети и противотанкови ракети.

"Хизбула" публикува изявление, в което се изразява скръб по повод смъртта на Баз, но не уточни каква точно е била ролята му в организацията.

При други израелски въздушни удари срещу два автомобила в южната част на страната са били убити най-малко двама членове на "Хизбула", казаха източници от ливанските служби за сигурност и от гражданската отбрана.

Междувременно израелски танкове отново навлязоха в някои райони на северната част на ивицата Газа, а няколко души бяха убити при въздушни удари по град Рафах, в най-южната част от палестинската територия - последното убежище за жителите на анклава.

Хора, живеещи в района, съобщиха за прекъсване на интернет връзката в Бейт Ханун и Джабалия, Северна Газа.

В Бейт Ханун са навлезли танкове и са обградили училища, в които се подслоняват разселени семейства, пише Ройтерес. 

"Окупационните военни заповядаха на всички семейства, настанени в училищата и близките къщи, към които се бяха насочили танковете, да се евакуират. Войниците задържаха много мъже", разказа един от жителите на северната част на Газа .

Бейт Ханун, където живеят 60 000 души, бе едно от първите места, където навлязоха израелски сухопътни части след началото на войната на 7 октомври. Тежките бомбардировки заличиха по-голямата част от града, известен някога като "кошницата с плодовете" заради овощните си градини, отбелязва Ройтерс.

Много семейства, които след изтеглянето на израелските сили се завърнаха в Бейт Ханун и Джабалия, днес отново започнаха да се изселват, разказаха местни жители.

Палестинските здравни власти съобщиха за четирима души убити и няколко ранени при израелски въздушен удар по град Рафах, където са се подслонили повече от половината от 2,3-те милиона жители на Газа. Хората се подготвят за израелска сухопътна офанзива.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

16.04 2024 в 21:12

"Хизбула" публикува изявление, в което се изразява скръб по повод смъртта на Баз, но не уточни каква точно е била ролята му в организацията."

И аз се задавих от сълзи, ридаейки неутешимо кат научих... ролята му сигурно е била да раздава хуманитарна помощ на бежанците, да слага биберони и памперси на бебетата им и да полага топли хуманитарни грижи за израелските заложници... (ジ)

2550

1

alfakentavur

16.04 2024 в 21:08

Мене ли да ме убие удар на Израел в Ливан?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки