Танцуваща двойка в Иран осъдена на 10 години затвор

OFFNews 01 февруари 2023 в 08:10 4708 2

Танцуваща двойка в Техеран

Снимка Кадър

Танцуващата двойка

20-годишни младеж и девойка са осъдени на 10 години затвор в Ислямска република Иран, защото са танцували на улицата.

Младата двойка е публикувала видеоклип с танца си край кулата Азади (Свобода) в Техеран. Заради него са осъдени за насърчаване на корупцията, проституцията и пропагандата, съобщава Би Би Си.

След убийството в ареста на Махса Амини, задържана от нравствената полиция по подозрение, че е носила неправилно хиджаба си (забрадката си), властите издават тежки присъди на хора, за които се смята, че са участвали в протести.

Двойката не свързва танца си с продължаващите протести в Иран.

Двамата са задържани, след като видеото се появило в профилите им в Инстаграм, където имат общо близо 2 милиона последователи - е потвърдил източник на Би Би Си Monitoring.

Антиправителствените протести - наричани от иранския режим "бунтове" - обхванаха цялата страна, след като 22-годишната Махса Амини почина в полицейски арест през септември миналата година. Тя беше арестувана в Техеран за предполагаемо нарушение на правилото, изискващо от жените да покриват косата си.

Астиаж Хакики (21 г.) и годеникът ѝ Амир Мохамед Ахмади (22 г.) се смятат за осъдени за "насърчаване на корупцията и проституцията, сговор срещу националната сигурност и пропаганда срещу институцията".

Семейният дом на Хакики, която е моден дизайнер, е бил обискиран преди ареста.

Присъдите им поотделно не са известни. Общо годините затвор за тези обвинения са 10 и половина. Това е комбинирана присъда за обвиненията. Ако тя бъде потвърдена, те ще трябва да изтърпят най-дългата от отделните присъди.

Съобщава се, че те са получили и двугодишна забрана за използване на социалните медии. Не могат да напускат страната за същия срок.

Протестното движение в Иран, което започна през септември, се превърна в едно от най-сериозните предизвикателства за иранския режим от идването му на власт с революцията през 1979 г. насам. За да потуши протестите, държавата издава тежки присъди на участващи в размириците, включително екзекутира най-малко четирима протестиращи.

Смъртта на Махса Амини беше катализатор на по-широки вълнения в Иран, но те бяха предизвикани и от дългогодишното недоволство от бедността, безработицата, неравенството, несправедливостта и корупцията, отбелязва Би Би Си. Стотици бяха убити и хиляди арестувани по време на демонстрациите, свързани с обстоятелствата около смъртта ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

2

dolivo

01.02 2023 в 10:35

то пък един танц, направо се одървих

ово е нисък стандарт за проституция...

345

1

Джендо Джедев

01.02 2023 в 08:28

Приятелчетата на Батюшката... Краставите магарета и през Каспийско море се подушват. На едното място тикат в зандана за танцуване, на другото - заради протест за мир... Абе свободата процъфтява и на двете места, няма спор! :D
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша