Тихо САЩ са дали на Украйна ловците на радари HARM

OFFNews 18 август 2022 в 13:19 25852 8

ракета
AGM-88 HARM.

Украйна започна да използва във войната срещу Русия високоскоростни противорадарни ракети AGM-88 HARM, съобщава Business Insider.

Наличието на такива ракети в състава на ВСУ вече създава проблеми за руските радари за противовъздушна отбрана, необходими за защита от украински хеликоптери и самолети, както и за радарите за борба с батареите, използвани за откриване на украинска артилерия, включително американските РСЗО.

Изданието отбелязва, че Пентагонът е потвърдил предаването на ракетите HARM на Украйна още след като руски блогъри съобщиха за открити фрагменти от тези ракети.

HARM са мощни оръжия, но не са нови. Американските самолети, участващи в мисии за елиминиране на вражеската ПВО, са използвали AGM-88 в няколко операции, включително в Либия, Ирак и Югославия. Общо 15 държави вече използват ракетата.

Ракетите AGM-88 са известни като "ловци на радари". Те са усъвършенстван наследник на AGM-45 Shrike, използвана по време на войната във Виетнам с променлив успех. При разработването на HARM бяха преодолени недостатъците на ограничения брой радарни честоти, свързани с късия обсег и насочването.

HARM покрива широк диапазон от честоти и запазва местоположението на радарния предавател, дори ако радарът е изключен. Обхватът от 30 мили означава, че ракетата може да бъде изстреляна извън обсега на много зенитни оръдия.

Радарите HARM ще помогнат на Украйна да насочи вниманието си към руските радари за противодействие, които следят снаряди и ракети в полет, изчисляват траекториите им и определят гаубиците и ракетните установки, които са ги изстреляли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

12

Mateevk

19.08 2022 в 08:16

Че откога Украйна се оказа държана на 20 години? Това не е ли същата независима държаава, призната в границзите си от 1991 г. от всички държави в ООН, вкл. Русия, на която даже бяха дадени гаранции с Будапещенския меморандум. То бива преправяне и фалшифицирне на историята, бива, ама чак толкова не бива. Или тук логиката е съвсем друга - може да си "независим", но само като Лукашенко, тоест нищо да не зависи от тебе, иначе не дават. Иначе - обратно в руската кочина, наречена за по-прилично "мир".

1220

10

хr4

18.08 2022 в 19:16

Теле, ще си абсолютно прав ако замениш "украина" с Русия.

ПП.На вниманието на питерската фабрика за тролове:
в България използваме буквата "ъ", а не "ь" и пишем УкраЙна, а не украИна(ударението е върху "а" , а не върху "и"). Тия неща ги уточнявам за да може така някакси по-грамотно да списвате хибридките, че иначе много си личи.

1000

9

Telerik

18.08 2022 в 18:48

Каквито орьжия и́ да подаряват на украина, това няма да я́ спаси от разделението на няколко самостоятелни области, и последващото изтриване от световната политическа и географска карти. И 20 годишното и́ съществуване ще се помни само с фашисткият режим на клоуна зеленски и хилядите убити деца, жени, старци от него.

-1650

8

ob1

18.08 2022 в 16:17

Бандера не е между живите от 80 години. Междувременно шепа малоумници кресливо хвалят избиването на невинни от московските нацисти през 2022. Абе я погледнете календара!
Ти чуваш ли се какво поддържаш - негодяй, който заплашва да прати целия свят по дяволите, ако не стане на неговото. Позорно е това вашето! Явно в пасольството са ви оперирали и от мислене, и от съвест, и от всякаква човещина. Влечуги в човешка кожа...

-1650

6

ob1

18.08 2022 в 15:54

Сашке парапетлийска, не цитирай путкин като световен лидер, при положение, че е просто сатрап в една азиатска клоака.
А, да, това е и нацистка пропаганда.

1220

4

хr4

18.08 2022 в 15:24

Това, че в Украйна има харм-ове се знае поне от една седмица. Оффнюза ще направи истинска сензация ако ни обясни от какво/как ги изстрелват украинците, защото МиГ-29 и Су-27 в оригиналния си вид не стават за носители.

-1650

3

ob1

18.08 2022 в 15:05

ЕА, това е ракета с/у вражески радари, не е част от ПРО...
Усеща се в писанията ти кретенската надежда, че дрисливите руZнацита ще използват ЯО - не вярвам, дори и те не са толкова малоумни. За феновете им не съм убеден обаче.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews