Този конкурс никога не е бил аполитичен

Андреас Бренер - DW 16 май 2016 в 20:41 8910 45

Джамала на финала на Евровизия

Победата на украинката Джамала в Стокхолм е доказателство за това, че дори и едно музикално състезание като конкурса на Евровизия има политически контекст, пише в коментара си Андреас Бренер.

Украйна спечели за втори път голямата награда в историята на песенния конкурс на Евровизията. Конкурсът даде повод за много приказки и в първия работен ден от новата седмица. Хората с удоволствие говорят за този или онзи екстравагантен изпълнител, спомнят си например за Кончита Вурст с брадата от 2014 година. През 2004 години украинката Руслана пък спечели с перформънса "Wild Dances".

Тази година Украйна, въвлечена в една тлееща война с Русия и загубила част от територията си, изпрати в Стокхолм представителка на кримските татари. През 1944 година кримските татари са прокудени по заповед на Сталин. И песента на Джамала, която самата тя е написала, се казва именно "1944" - в нея изпълнителката пее за своя народ и своето семейство. Дали това не дойде малко вповечко за едно телевизионно шоу в събота вечер?

"Знам, че много повече хора се вълнуват, отколкото изглежда", заяви Джамала два дни преди победата си в Стокхолм в интервю за Дойче веле. Което виждаме сега. Защото именно зрителите, благодарение на новия регламент за гласуване, бяха тези, които провалиха гласуването на журито и по този начин отнеха победата на блестящата австралийка Дами Им. В края на вечерта изненадващо се стигна да конфронтация между Украйна и Русия. Тези две страни спечелиха най-много от гласовете на зрителите - Русия малко повече от Украйна, но това не ѝ стигна, за да я изпревари.

Дали пък това не беше едно решение за Украйна и срещу Русия? Дали песента на Джамала не е насочена срещу политиката на Кремъл? Джамала отрича това и многократно ѝ се наложи да подчертава, че в песента ѝ не става дума за актуалната политика. Една пееща учителка по история значи, както я нарече един германски колега?

"Разбира се, че става дума за нещо повече от 1944 година. Става дума за преследване, за Холокоста и за болката на света", каза Джамала. И тя изплака тази болка на сцената в Стокхолм от цялата си душа. В интервюто си за Дойче веле тя допълни, че песента ѝ е насочена срещу всички хора, които се смятат за малки царе. Хора, които мислят, че могат да решават съдбата и живота на други хора. Какво по-ясно от това?

Политиката винаги е била част от шоуто

Победата на Джамала е само още едно доказателство, че песенният конкурс на Евровизия никога не е бил аполитичен. Той не беше аполитичен още в първото си издание, когато - 11 години след края на една ужасяваща война - в Лугано са събраха седем държави, които доскоро бяха воювали една срещу друга. Конкурсът не беше аполитичен и когато в апогея на мирното движение в Европа германската изпълнителка Никол изпя песента "Ein bisschen Frieden" (частица мир). Песенният конкурс не беше аполитичен и когато към него се присъединяваха все повече източноевропейски страни.

Eurovision Song Contest винаги е бил огледало на събитията в Европа. През 2016 година зрителите дадоха своя глас за една страна, която ясно се ориентира към Европа и беше жестоко наказана за този си избор от силния си съсед. Украйна има нужда от тези симпатии и от тази подкрепа. Тя не бива да проиграва своя европейски напредък. Но извън политиката не бива да забравяме едно нещо: без артистичността си, без прекрасния си глас и без изразителното си представяне Джамала нямаше да спечели. Защото Eurovision Song Contest все пак е музикален конкурс.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

44

El Commandante

17.05 2016 в 18:43

"Много интересно в този форум голяма част от "участниците/участникът" какво работи"

За другите не знам, аз правим по цел ден макроикономически и стратегически анализи и офф-а ми е винаги отворен и минимизиран, така че мое ти давам акъл 24/7.
Друго да питаш?

29217

42

Лопе де Вега

17.05 2016 в 08:42

@ 31, @ 41 Domenico Modugno!

Великият Доменико Модуньо, който освободи италианската музика от шаблона.

Поздрав!

29585

41

Izalina

17.05 2016 в 07:57

@31 "не съм сигурен дали някой е имал сериозна световна кариера вследствие Евровизия"

ABBA. толкоз.

11610

38

Prologue

17.05 2016 в 00:45

За първи път гледах Евровизия,дори не бях слушал песента на Поли Генова.Както и да е,важното е че не съм обвързан с глупави възгледи, както повечето хора тук.Ще дам един пример(не искам да се засягат любителите на Русия)-руското изпълнение беше пълна боза,полското изпълнение беше също така пълна боза с Г*Й.Но тези две изпълнения получиха по-голям вот от Поли Генова при зрителското гласуване. Защо? Прави сте, че този конкурс е политически обвързан, но не заради организаторите, а заради самите зрители. Явно аудиторията е такава, която гласува спрямо политическите си виждания, а не спрямо изпълнението на участниците. Това е жалко, много жалко. Мен лично най-много ми хареса изпълнението на Латвия, не разбрах защо Австралия участва, но..А за изпълнението на Украйна, ако не бяха медиите(в случая OFFNews)та да разбера каква интрига се върти около тази песен щеше да ми е много добре. Радвам се, че съм далеч от тези глупости, но тук има хора, които са закъсали много!

77927

37

El Commandante

17.05 2016 в 00:34

"но мн съм развълнуван."

Ма то така действа ТВ Алфа, въобще не се изненадвам.

Казаха ли кога ше правиме десант на УСА-преди или след като почнем да ги бомбардирваме?
Путин кога ше го канонизираме?Време ли е?
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки