Тръмп се самопредложи за временен шеф на Камарата на представителите

OFFNews 06 октомври 2023 в 11:16 894 1

Тръмп

Снимка БТА/АП

Доналд Тръмп

Бившият американски президент Доналд Тръмп лансира идеята временно да поеме поста на председател на Камарата на представителите след отстраняването действащия шеф, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Досегашният председател на Камарата - републиканецът Кевин Маккарти, беше свален във вторник при историческо гласуване в Конгреса след вътрешно партийна конфронтация в резултат на недоволство на подкрепящи Тръмп конгресмени.

"Бях помолен да говоря като обединител, защото имам толкова много приятели в Конгреса", заяви Тръмп пред телевизия "Фокс нюз". Ако никой от кандидатите не получи достатъчно гласове, "ме попитаха дали не бих обмислил да поема президентския пост, докато намерят някой за продължително време, тъй като аз се кандидатирам за президент", добави той.

Но бившата представителка на републиканците Барбара Комсток заяви пред Си Ен Ен, че Тръмп не може да се кандидатира за поста, тъй като срещу него са повдигнати обвинения по наказателни дела.

"За съжаление той не познава правилата на Камарата на представителите, които казват, че не можеш да си председател, ако ти е повдигнато обвинение", подчерта Комсток.

Правилата обаче не изискват председателят да е член на Камарата, отбелязва Ройтерс.

Тръмп е водещият претендент за републиканската номинация за президентските избори през 2024 г., но през март догодина се очаква във Вашингтон да започне дело срещу него. Той е обвинен в опити да промени резултата от изборите през 2020 г. след загубата си от демократа Джо Байдън, припомня АФП.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че той има имунитет срещу тези обвинения.

По-рано експрезидентът официално подкрепи своя дългогодишен поддръжник Джим Джордан от щата Охайо за приемник на Кевин Маккарти като председател на Камарата на представителите.

"Конгресменът Джим Джордан е бил ЗВЕЗДА много преди да осъществи своето изключително успешно пътуване до Вашингтон, представлявайки 4-и конгресен окръг на Охайо. Той ще бъде страхотен председател на Камарата на представителите и има моята пълна подкрепа!", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут соушъл". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки