Турция има намерение да върне 1 млн. нелегални мигранти по домовете им

OFFNews 27 юли 2023 в 12:15 1114 0

Ердоган

Снимка БТА/АП

Реджеп Тайип Ердоган

Досега Турция е върнала 600 000 нелегални мигранти там, откъдето са дошли. Предвиждаме тази цифра да достигне 1 млн. души. Това прави около 240 000 семейства, обяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в реч пред випускниците на полицейската академия в Анкара, цитиран от БТА.

Той допълни, че в същото време страната ще продължи да търси трайно решение на мигрантския проблем, прилагайки реални политики.

"Нито ще отстъпим от сигурността си, нито ще притесняваме нашите граждани. Ще разрешим този въпрос в съответствие с нашата култура, вяра, съпричастност и чувство за справедливост. Както направихме това за нашите иракски братя през 1990-те години", подчерта Ердоган. 

По думите му полицията е затегнала силно контрола в големите метрополии. Властите екстрадират мигрантите, които са замесени в престъпления, в нарушение на обществения ред и спокойствието на гражданите. През първата половина на тази година са били заловени 36 000 души, замесени в различни правонарушения. От тях 16 000 са били върнати обратно.

"Продължава строителството на около 500 000 жилища за настаняване на сирийските мигранти в областите, в които ще има сигурност и стабилност за техния живот. В рамките на проекта за изграждане на жилища създадохме възможности за подслоняване на 90 000 семейства. Продължава работата по проекта за постоянно жилищно строителство, който реализираме с финансовата подкрепа на Катар", посочи Ердоган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!