Турция засилва отбранителната си мощ със собствени изтребители

OFFNews 18 март 2024 в 13:45 1946 1

Снимка GettyImages

Анкара представи първия успешен изпитателен полет на своя нов изтребител като национален триумф. Той е изработен с технологията Стелт, позната също като "технология с ниска радарна видимост". Полетът е проведен в отговор на решението на Вашингтон да забрани на Турция закупуването на произведените в САЩ бойни самолети F-35, след като правителство купи руски зенитни ракети. В същото време техните съперници се въоръжават с новите американски самолети, поради което Анкара няма друга алтернатива, освен да разработи свои, съобщава Voice of America (VOA).

"Прекомерното въоръжаване на Гърция е голяма заплаха за Турция в Егейско море и за баланса на силите. От друга страна, продължаващите войни в Близкия изток налагат спешна модернизация на военновъздушните сили", заявиха властите.

Въоръжени безпилотни самолети на Турция са широко разпространени и се използват в конфликти от Кавказ до Сирия и Африка. Според анализатори отбранителната индустрия на страната е жизненоважна за външната политика на Анкара.

"Турция смята, че колкото по-малко зависи от чужди държави по отношение на отбранителната си индустрия, толкова по-голяма автономия ще получи във външната си политика. Тя се опитва да бъде възможно най-независима", твърдят анализатори.

Междувременно Анкара представя новия си изтребител като пробив в бързо развиващата се отбранителна индустрия на страната, който поставя Турция сред малкото държави в света, които произвеждат такъв тип бойни машини. Анализатори твърдят, че оръжейна индустрия на страната остава сравнително малка, като все още разчита на чуждестранен внос за ключови компоненти.

"Налице е значително подобрение, но още има чуждестранната зависимост в критичните подсистеми и сегменти, като например захранващите блокове и двигателите", коментират експерти.

Според анализаторите, Турция вече набелязва пазари за закупуване на необходимите части за бойните си летателни апарати

"Важното е, че турският изтребител ще запълни търсенето на алтернативни пазари в страни, които нямат достъп до американските изтребители F-35, било по икономически или политически причини. Азербайджан, Пакистан и евентуално Украйна са пример за страни, където той наистина може да има значение", казват още експерти.

Безпилотните самолети на Турция следват тази стратегия за намиране на пазарна ниша. Анализаторите обаче предупреждават, че разработването на стелт боен самолет е много по-голямо предизвикателство, отколкото създаването на безпилотни такива, а турският летателен апарат все още има да извърви дълъг път, преди да бъде готов за бойното поле.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

18.03 2024 в 14:22

Браво на комшиите! Обаче съм доста скептичен по отношение на стелт-способностите на този самолет. Дано успеят с двигателите собствено производство. Ще е интересно да чуем какво казват специалистите след някой и друг месец.
 
X

Да помогнем на украинските деца!