Убийството на двегодишно дете потресе Сърбия. Вучич иска да върне смъртното наказание

OFFNews 07 април 2024 в 17:54 4782 3

Александър Вучич

Снимка Getty Images

Александър Вучич

Президентът на Сърбия Александър Вучич ще предложи на бъдещото правителство да разгледа възможността да се въведе отново смъртно наказание за най-тежките престъпления, съобщава БТА.

Вучич каза по повод убийството на двегодишната Данка Илич, което разтърси страната през последните десетина дни, че “ако някое деяние заслужава смъртно наказание, това е то.”

В интервю за проправителствената телевизия Информер Вучич припомни, че се е застъпил за връщане на смъртното наказание след двете масови стрелби през май миналата година, при които бяха убити общо 18 души.

Сръбският президент каза, че ще отправи предложението за смъртното наказание в писмена форма:

"Ще го изпратя на правителството на Сърбия, така че когато съставят правителството, нека помислят дали ще отправят предложение в парламента за промени и допълнения в Наказателния кодекс или не."

След парламентарните избори в Сърбия през декември със съставянето на новото сръбско правителство е натоварен лидерът на Сръбската прогресивна партия и досегашен министър на отбраната Милош Вучевич. Смъртното наказание в Сърбия е отменено през 2002 г.

Сръбската полиция съобщи, че един от предполагаемите съучастници на убийците на двегодишното момиченце е починал в ареста от естествена смърт.

Прилошало му е в ранните часове и въпреки навременната реакция на полицейските служители и лекарите, които направили опит за реанимация, той починал в 3:10 часа, а съдебният лекар констатирал естествена смърт, съобщи днес полицията, цитирана от Танюг.

Двегодишната Данка Илич бе обявена за издирване на 26 март, след като изчезна в Банско поле, близо до източния сръбски град Бор. Тази седмица бяха арестувани двама души по подозрение, че са убили момиченцето.

Починалият в ареста е брат на единия от заподозрените за убийството на Данка. Той и баща му вчера бяха задържани за 48 часа по подозрение, че са помогнали за укриването на трупа на детето, който все още се издирва.

Полицията съобщи по-рано тази седмица, че Данка е починала, след като е била ударена от автомобил, а след удара тялото е било изхвърлено на сметище от хората в колата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

08.04 2024 в 08:05

точно обратното се получава с това смъртно наказание, особено при рецидивистите

назлоби още хора, да станат още по-крайни и садистични

а Вучич отчаяно яха всеки повод за електорална печалба. Отвратителен. Вместо да се репчи как ще наказва, да говори за морала в страната и чалгарския хедонизъм дето ги е налегнал.

Пък и нали ги почиват от естествена смърт, за какво им е смъртно наказание, то скоро и съд няма да има нужда, да провери да не са хванали някой по погрешка...

870

2

Constanza

08.04 2024 в 00:22

Ще видят членство в ЕС през крив макарон.

-690

1

nms

07.04 2024 в 21:13

И в САЩ си имат смъртно наказание, нито убийствата са намалели,нито кражбите нищо.
Тръгни ли едно общество да боледува няма как да го излекуваш със смъртно наказание, да посегнеш на дете, бременна жена значи има нещо много сбъркано в обществото и в държавата ти.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки