Украинският ютубър Володимир Золкин плаща от 200 до 700 долара за заловен руснак

Красимир Крумов 31 октомври 2022 в 15:38 4292 0

Володимир Золкин
Плененият Юрий Корнилов и влогърът Володимир Золкин

Украинският ютубър Володимир Золкин обяви, че плаща на всеки боец от ВСУ, който залови жив руски пленник суми в размер от 200 до 700 долара. По този начин Золкин формира „разменен фонд“ от военнопленници, които да бъдат разменени срещу ранени и взети в плен бойци на украинската армия.

В събота ръководителят на президентския офис в Киев Андрий Ермак съобщи за поредната група освободени 52 офицери, медици, сержанти и войници от украинската аримия. Сред тях са били 12 бойци от Националната гвардия, в това число и азовци, защитавали Мариупол, 18 от ВМС, Държавната гранична служба на Украйна, Териториалната отбрана, ВСУ и двама цивилни. Върнали се в частност млад военен хирург от 65-та военна мобилна болница, морски пехотинец, чиято съпруга малко преди това се е върнала от плен, доброволец от Мариупол с позивната „Москва“ и моряк от Змийския остров.

Според полския новинарски портал Interia, те са били разменени в рамките на инициативата на ютубъра Володимир Золкин и събраните в неговия фонд руски военнопленници.

Самият Золкин публикува видео, в което показва 12 военнопленници, за които е платил хонорари. "Днешният обмен е част от вашия принос", обръща се в Телеграм канала си влогърът към спонсорите на инициативата.

В понеделник Золкин обяви, че вдига мизата и ценоразписът вече започва от 200 и завършва на 700 долара. Според Белсат най-голяма сума, по-голяма, отколкото за пленени офицери, Золкин плаща за кадировци, тъй като чеченците на първо място откупуват обратно и разменят своите. Най-евтино струват донбаските сепаратисти, които нямат голяма стойност за руснаците нито на фронта, нито при обмен.

42-годишният Володимир Золкин живее в Киев и стана популярен през тази година след началото на руската инвазия с интервютата на военнопленници в канала, който стартира в Ютуб на 18 март.

„Бледите, видимо нервни затворници са помолени да потвърдят, че са се съгласили на интервюто и излъчването му, преди да разкажат за военния си произход и събитията, довели до залавянето им, заедно с мислите си за войната. След това затворниците са помолени да се обадят на семейството и приятелите си у дома. Причината е, че майките на пленените войници наистина биха слушали какво казват синовете им за истината за войната“, казва Золкин.

Влогърът се опитва да звъни на руски семейства и с новини за попаднали в плен техни близки, за да противодейства на дезинформацията, която върви от руска страна. Украинецът помага със сравняване на снимките и видеозаписи на изчезнали и издирвани руснаци да бъдат открити в плен.

Записите на Володимир Золкин са широко коментирани, въпреки, че отделни правозащитници го обвиняват, че с показването на военнопленници по интернет той нарушава Третата женевска конференция. Голямата част от интервюираните от него, обаче, вече са се завърнали по домовете си в Русия.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика