Украинското контраразузнаване арестува бизнесмен-легенда, продавал авио двигатели на Русия

Задържаният Вячеслав Богуслаев е в топ-25 на най-богатите украинци, на последните избори беше кандидат-депутат от Слуга на народа

OFFNews 23 октомври 2022 в 15:01 15074 10

Вячеслав Богуслаев

Снимка СБУ

Социалните мрежи съобщиха за ареста в събота, а днес СБУ официално потвърди, че на Богуслаев са повдигнати обвинения.

В Украйна е арестуван един от най-богатите бизнесмени в страната, бивш директор и настоящ почетен президент на компанията „Мотор сич“ Вячеслав Богуслаев, наричан в района на Запорожието човек-легенда. Богуслаев, който е бивш народен депутат в украинския парламент е заподозрян в незаконна доставка на стоки с военно предназначение за нуждите на руската щурмова авиация, съобщи Службата за безопасност на Украйна. Арестът на Богуслаев е станал в събота.

От СБУ потвърдиха в неделя разпространени по-рано в социалните мрежи информации за ареста на Богуслаев. Заедно с него е задържан и началникът на Департамента за външноикономическа дейност в АД „Мотор Сич“. И на двамата са повдигнати обвинения за сътрудничество и помагачество в полза на държавата-агресор – Русия.

Според материалите от разследването до момента Богуслаев и неназованият шеф на външноикономическия отдел в компанията „Мотор Сич“ са действали в сговор с близки до Кремъл представители на корпорацията „Ростех“, която е един от най-големите производители на въоържение за армията на Русия.

Бизнесменът-легенда и съучастникът му създали транснационални канали за незаконна доставка на едро на авиационни двигатели за страната-агресор. „Това, че руските хеликоптери и ракетите, които обстрелват нашите градове летяха с украински двигатели, беше публична тайна, въпросът е защо държавата толкова време позволяваше да се случва“, - коментираха в социалните мрежи украинци.

Получената от „Мотор Сич“ продукция руснаците са използвали за производството и ремонта на щурмови хеликоптери тип: Ми-8АМТШ-ВН "Сапсон"; КО-52 "Алигатор" и Ми-28Н "Нощен ловец".

Установено е, че руската оръжейна промишленост масово е използвала съответните образци армейска авиация за пълномащабното нахлуване в Украйна. Това се потвърждава от множество факти от огледа на унищожени бойни хеликоптери на противника, отбелязва СБУ.

За заобикаляне на въведените ограничения върху търговията с Руската федерация организаторите на схемата са използвали контролирани търговски структури в три страни от Близкия изток, Европа и Източна Азия. Именно тези компании са изпращали „заявки“ на украинския производител, уж за нуждите на трета чуждестранната страна.

След получаване на военното производство, "посредниците" са го транспортирали в Русия. Руснаците също така са използвали своите чуждестранни съучастници за ремонт и поддръжка на собствените си самолети с помощта на украински резервни части.

По време на разследването служители на Службата за сигурност са установили всички организатори на сделките, документирали са престъпните им действия и са предприели комплексни мерки за подвеждането им под отговорност, казват още от СБУ.

Вячеслав Богуслаев е герой на Украйна, народен депутат в продължение на четири мандата, а на изборите през 2019 беше кандидат за депутат от партията на украинския президент Володимир Зеленски „Слуга на народа“. Влиза в списъка на 25-те най-богати украинци, известен е с проруските си убеждения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-60

9

офф бее

24.10 2022 в 10:08

Сашке, лапачи са руските подлоги - като тоя "легендарен" болкук от статията. Ама тоя поне е лапал "на едро" , а рашистките подлоги тук лапате за копейки...

-240

7

редовно четящ

23.10 2022 в 23:02

Нещата лека-полека си идват на мястото.

345

6

Джендо Джедев

23.10 2022 в 22:32

А в Рашка падат от прозорци...

-5426

5

Бай Пешо от Перни 6

23.10 2022 в 20:45

Хунтата се самоизяжда, добра новина. Олигарх срещу олигарха. Порошенко бързо избяга иначе и на него щяха да скалъпят нещо или да го гръмната като зърнения бос и да кажат, че са били руснаците :))

710

4

Д-р Мазникуров

23.10 2022 в 18:42

"евроатлантик"-ватник, първо пак да ти повторя че туй дето подавам е за външни потребители, тоест аз няма как да си "го слагам", но и теб няма да те огрее, не мога да падна до нивото на твоята морална, телесна, словесна и интелектуална гнус, поне от уважение към другите във форума...Та ТИ пак не си разбрал имам предвид, не аз! Не знам, може и годинките да са те налегнали вече, щом се хвалиш че си по-дърт и от мен, което също не го вярвам де! Но основната причина е че си жалък, озлобен лузър и хейтър, гледам не спираш, няма събота, няма неделя за теб, сутрин, вечер, нощем-под всяка публикация по 2-3 полюции църкаш :)...Определено с този плам и хъс си от "безплатните доброволци", изпържен от злоба и омраза малък фанатик! Както биха казали твоите Кремълски идоли и господари-"полезен идиот":)...

910

3

бай Падежко

23.10 2022 в 17:50

Умните нации разчиатват отрано руските си боклуци. Ние не! Затова сме на този хал, като троянски кон. За смях сме и на врабчетата.

1236

2

БотоксПутю

23.10 2022 в 17:37

Целта на изпитателния полет е била да улучи къща. Задачата е изпълнена отлично. Руски вариант на нов дрон камикадзе - с двама пилота.
 
X

Да помогнем на украинските деца!