Украйна готова да даде на Донбас специален икономически статут

ОFFNews 12 януари 2015 в 20:54 3909 0

Снимка РИА Новости

Украйна е готова да предостави на Донбас статут на специална икономическа зона, която ще има специални отношения с Русия и Европейския съюз, каза президентът на Украйна Порошенко в интервю за френската телевизия France24, цитиран от РИА Новости. 

"Ние сме готови да им предложим специален статут на свободна икономическа зона със специален режим на отношения с Русия и Европейския съюз", - заяви Порошенко, като добави, че за тази област ще се проведат свободни избори за местни органи съгласно украинското законодателство.

Президентът припомни, че Донбас вече има специален статут за местно самоуправление.

Украинският парламент на 16 септември миналата година прие закон за специалните правомощия на местните власти и оздравителни мерки в редица области на Донбас, списък на които трябваше да се определи от украинските служби за сигурност.

В същия ден президентът на Украйна Порошенко подписа закон, който е известен също като закон за особения статут на Донбас.

По-късно в украинската Рада бяха внесени изменения на закона с указание за конкретни населени места и райони, на територията на които се предлага да се предостави особен статут.

Депутатът от "Народен фронт" Александър Турчинов пък внесе в парламента законопроект, в който предлага да се премахне закона за особения статут на определени територии в районите Донецк и Луганск.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews