Ексклузивно Простреляха премиера на Словакия, Роберт Фицо е с опасност за живота (обновява се)

Украйна и Русия си размениха по 14 пленници, сред освободените бременна украинка

OFFNews 30 април 2022 в 19:17 2942 0

Снимка Telegram / Ирина Верещук

Украйна и Русия си размениха в събота по 14 пленници.

Върнахме си 14 души, 7 военни и 7 цивилни, съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук в Телеграм. Верешчук съобщи също така, че за нея този обмен е изключително важен, тъй като сред върнатите военнослужещи се намира и бременна в петия месец под пагон.

По-рано днес Вершчук постави условие на руската страна да включва в списъците за обмен на военнопленници украински жени. "Отказваме се да правим обмен без жени в списъка. Така се опитваме поне някак си да спасим нашите жени и мирните жители." - заяви Верешчук. По думите на вицепремиера на Украйна в затвори и следствени изолатори в Курск, Брянск, Рязан и Ростов се намират почти 500 жени, а Русия неохотно връща заловените жени-заложнички. "Жените ги вадим почти с клещи." - коментира Верешчук, цитирана от Би Би Си. Според украинката има все повече свидетелства за това, че Русия насилствено е депортирала голям брой цивилни през границата след нахлуването в Украйна на 24 февруари.

Преди това на 28 април се състоя друг кръг от обмен на взети в плен, по време на който от руски плен се върнаха 33 военни и 12 цивилни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови