Украйна празнува първи победи на контраофанзивата, четвърто село е превзето днес

OFFNews 12 юни 2023 в 10:00 6067 14

Още едно село е освободено от окупаторите - гласи текстът под тази снимка в агенция УНИАН

Снимка УНИАН

Още едно село е освободено от окупаторите - гласи текстът под тази снимка в агенция УНИАН

Украйна празнува, след като вчера освободи от руска окупация три села в югоизточната част на страната в рамките на провежданата контраофанзива.

Кадри в социалните мрежи показват как украинските войски празнуват в съседните селища Благодатне и Нескучне в Донецка област, които си върнаха. Заместник-министърът на отбраната на Киев заяви, че е превзета и близката Макаровка, съобщава Би Би Си.

Москва не е потвърдила информацията. Вместо това говори за отблъскване на украинските нападения в региона. Руски военни блогъри твърдят, че украинските сили са установили контрол над Благодатне и Нескучне, а боевете за Макаровка продължават.

Одеските морски пехотинци обявиха днес, че са освободили четвърто село - Сторожев в Донецка област, пише днес УНИАН. То е било окупирано от март 2022 г. Деокупацията на селището беше потвърдена и от Министерството на отбраната на Украйна. Заместник-министър Анна Маляр благодари на морските пехотинци и подчерта, че цялата украинска земя ще бъде освободена.

Днес генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщава, че през изминалото денонощие е имало най-малко 25 сражения, съсредоточени основно в района на източния град Бахмут, както и пò на юг край Авдеевка и Мариинка - всички в Донецка област, а също и в района на Белогоровка в Луганска област.

И украинската, и руската страна твърдят, че през последната седмица са нанесли тежки загуби на противника. Това беше времето, когато украинското контранастъпление набираше скорост.

В петък руският президент Владимир Путин обяви, че Украйна не е успяла да пробие руската отбрана, а военното му министерство съобщи, че силите му са унищожили няколко танка „Леопард“ и друго оборудване, получено от Украйна от Запада.

Въпреки че през последната седмица като цяло пазеше мълчание за контранастъплението си, украинската армия съобщава в ежедневната си сводка за постигнати успехи на бойното поле през изминалия седемдневен период. „През изминалата седмица руските нашественици претърпяха значителни загуби на бахмутското направление“, посочи генералният щаб на Киев.

Украинският управител на Донецка област съобщи, че вчера е загинал един мирен жител, а двама са били ранени при руски обстрел в района на Авдеевка, пише БТА.

Украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че Киев иска да обсъди подробностите около формирането на така наречената самолетна коалиция на следващата среща на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в Брюксел на 15 юни.

Президентът Володимир Зеленски отдавна призовава страната му да получи от изтребителите американско производство F-16. Той заяви, че ако украинските летци разполагат с такава техника, руската инвазия със сигурност ще завърши с поражение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1809

16

Sia

13.06 2023 в 19:25

Смърт на рашизма!

2073

15

Johnny B Goode

12.06 2023 в 16:35

Защитника на "другата гледна точка" Борисов, да те запитам каква е другата гледна точка за Освиенцим?
Малко смешно е едноклетъчни като теб да говорят за аналитичност и т.н.

-1650

14

ob1

12.06 2023 в 13:29

Абе рашистка измет, Блинкен ли избива хора в Украйна или дрисливия ти кремълски джуджак?!? Тия опорки можеш да си ги разпечаташ върху шкурка и да я ползваш по предназначение във външния си кенеф. Аман от оркски подлоги!

345

12

Джендо Джедев

12.06 2023 в 13:12

Борисов,

Само трябваше да се пазиш да не те хванат, че слушаш "другите гледни точки", че... нали... :D

12407

11

Bad Horse

12.06 2023 в 12:35

Точно защото сега има много източници на информация, изгледах 10-тина клипа за ударения Леопард и няколкото Брадли. И руски и украински и от независими източници, картината е ясна. Миночистача е блокирал, вижда се на снимките и видеата. Колоната след него е спряла в минното поле. И руската артилерия и дронове са ударили танка и останалото. Даже има руско видео как удрят танка.

Екипажите са оцелели, техниката е извозена за ремонт, щетите не са големи. Анализи са направени, тактиките променени. И всичко е на открито и може да се проследи. Но ние нямаме време всеки път да проверяваме всичко. Затова се доверяваме на хора които го правят по цял ден. Но е добре че имаме опцията сами да го правим.

Това беше невъзможно в предишни войни. Тази е първата толкова прозрачна!

-529

10

6екеr4о

12.06 2023 в 12:28

Пирова победа, като гледам как е надупчено къщето на фотото, просто блядовете трябва да си платят барабар с лихвите!

А на бай Борисов трябва да му припомня, че цялата ми стая бе опасана с телефонна жица, която ми служеше за антена, за да мога да слушам изброените от него радиостанции, щото целенасочено ги заглушаваха, както и да престане да пробва да ни пробутва тъпоглавото твърдение, че харесването на Путлер и кървавият му режим било наличие на "аналитичност в мисленето и възприятията"!!!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews