Унгария дава „зелена светлина“ на „Южен поток“

OFFNews 04 ноември 2014 в 11:15 4730 4

Унгарският парламент прие закон, който ще даде възможност за изграждане на „Южен поток“ на територията на страната, съобщиха световните агенции.

Според текстовете на закона строителството на газопроводи вече в Унгария вече може да бъде извършвано и от компании, които нямат лиценз за експлоатация. Решението е прието с гласовете на 2/3 от депутатите в парламента.

Новото законодателство ще даде тласък на „Южен поток“ и ще покаже на Русия, че Унгария приема проекта сериозно, коментира енергийният експерт и бивш съветник на премиера Виктор Орбан Атила Холода.

В края на октомври на директорът на държавната компания MVM Чаба Байи обяви, че Унгария е готова да започне строителството на газопровода до шест месеца.

Затова MVM и „Газпром“ създадоха съвместна компания за изграждането на проекта, която обаче няма лиценз и разрешително за работа.

С промяната в закона Орбан тества колко далеч може да стигне в отношенията си с Русия. Но ЕС блокира строителството на „Южен поток“ в България и вероятно скоро ще направи същото в Унгария, посочи унгарският анализатор Андраш Деак. 

Орбан сключи икономически споразумения с Москва, когато вече действаха санкциите срещу Русия, което беше посрещнато с много критики от страна на САЩ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки