Могерини: "Южен поток" не е приоритет на ЕС

Offnews 07 октомври 2014 в 07:51 5505 6

Газопроводът “Южен поток” не е приоритет в енергийната стратегия на Европейския съюз. Това заяви номинираната за върховен представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини по време на изслушването си пред Европейския парламент.

Пред евродепутатите Могерини заяви, че “Южният газов коридор”, а не “Южен поток” е приоритет за гарантиране на доставките на газ в съюза. Според нея преговорите между Брюксел и Москва за “Южен поток” може да бъдат възобновени едва след създаването на политически условия за това.

Днес е последният ден от изслушванията на бъдещите еврокомисари в Европейския парламент.

Пред евродепутатите ще се явят номинираните за заместник-председатели Юрки Катайнен и Франс Тимерманс. Финландецът Катайнен се предвижда да отговаря за растежа и заетостта, а холандецът Тимерманс ще е първи заместник на Жан-Клод Юнкер, ще има последната дума за всички политически инициативи на комисията и ще координира мониторинга върху България и Румъния.

Британецът Джонатан Хил обаче днес трябва да се яви на повторно изслушване, а след като снощи евродепутатите отложиха решението си за Аленка Братушек от Словения, е все по-вероятно да се наложат промени в новата Европейска комисия и встъпването й в длъжност да се забави.

Аленка Братушек, срещу която вече имаше предубеждения заради това, че сама се номинира за комисарския пост, беше крайно неубедителна пред евродепутатите, и късно снощи те решиха, че не могат да ѝ дадат одобрението си за заместник-председател на Еврокомисията с ключов ресор като енергийния съюз.

Сега от Жан-Клод Юнкер и новото правителство в Словения зависи дали тя ще бъде оттеглена, или ще получи други, не толкова сериозни отговорности. И в двата случая това ще доведе до нови изслушвания и удължаване на цялата процудура по одобряване на следващата комисия.

Шансовете тя да бъде гласувана на 22-и октомври и да встъпи в длъжност от 1-и ноември намаляват и заради други проблемни кандидати.

Не е ясно какво ще последва от днешното повторно изслушване на британският консерватор Джонатан Хил. Унгарецът Тибор Наврашчич може да бъде комисар, но не и да отговаря за гражданството, след като идва от правителство, нарушаващо гражданските права, решиха евродепутатите. Правната им комисия не откри недопустим конфликт на интереси в енергетиката при испанеца Мигел Ариас Каньете, това обаче не му гарантира зелена светлина от ресорната комисия. Неясно засега остава и дали евродепутатите ще преглътнат резервите си към френския социалист Пиер Московиси и чехкинята Вера Юрова, която е от либерална партия.

Решенията предстои да бъдат официално обявени в края на на седмицата от лидерите на основните политически групи в Европарламента. Те ще покажат дали така наречената „голяма коалиция“ още е жива, както и ще предопределят дали новата Еврокомисия ще поеме мандата си навреме или отлагането й ще вкара Европейския съюз в поредната вътрешна криза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews