Управляващите националисти в Полша загубиха мнозинството си

Според данните от 100% от избирателните райони ПиС събира 35,38% от гласовете

OFFNews 17 октомври 2023 в 13:22 872 0

Лидерът на управляващата в Полша консервативна партия

Снимка БТА/АП

В средата е лидерът на управляващата в Полша консервативна партия "Право и справедливост" Ярослав Качински

Първата политическа сила на парламентарни избори в Полша е управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС). Тя обаче  няма да има мнозинство в Сейма (долната камара в двукамарния полски парламент). Окончателните резултати от вота потвърждават, че либералната проевропейска опозиция е напът да състави следващото правителство, съобщава Ройтерс.

Според данните от 100% от избирателните райони ПиС събира 35,38% от гласовете, а либералната Гражданска коалиция (ГК) получава подкрепа от 30,7 на сто. Десноцентристката формация "Третият път" е трета политическа сила с 14,4 процента от гласовете, следвана от "Нова левица" с 8,61 и крайнодясната "Конфедерация" със 7,16 на сто от вота.

"Гражданска коалиция" (ГК), "Нова левица" и "Третият път" обявиха, че са готови да сформират коалиционно управление и че ще започнат преговори веднага щом станат известни официалните резултати от изборите.

Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, заяви преди вота, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на победилата партия, но ПиС трудно ще намери съюзници с оглед на това, че "Конфедерация" получава прекалено малко места в новия парламент, за да помогне.

Окончателните резултати сочат, че ГК и съюзниците ѝ се очаква да получат мнозинство и в 100-местната горна камара на законодателния орган - Сената, чиито членове се избират мажоритарно.

Трите опозиционни политически сили се явиха с обща листа на вота за горната камара.

Победата на опозицията в гласуване, разглеждано от анализаторите като най-значимите избори за Европа от години, може потенциално да предефинира отношенията между Брюксел и най-голямата държава-членка на ЕС в Централна и Източна Европа.

Сегашната партия ПиС многократно се сблъсква с Европейския съюз относно върховенството на закона, свободата на медиите , миграцията и правата на ЛГБТ, откакто е  на власт през 2015 г.

Опозиционните партии обещаха да поправят връзките си с Брюксел и да отменят реформите, които са подкопали полската демокрация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!