В падналия в Загреб дрон е имало самолетна бомба с 40 кг експлозив (обновена)

Ангел Марковски 14 март 2022 в 14:38 6103 3

Снимка Getty Images

Генерал Желко Живанович, съветник на министъра на отбраната на Хърватия Марио Баножич, заяви днес по хърватската телевизия ХРТ, че на падналия дрон в четвъртък в Загреб е имало самолетна бомба с тегло 120 кг и в нея е имало 40 кг експлозив, съобщава сайтът Индекс. Изкопахме летателния апарат вчера и стигнахме до нова информация, която преди не бе известна, каза генерал Живанович. Той посочи, че са били намерени фрагменти от авиобомба, руско производство, която тежала 120 кг. В тези 120 кг имало 40 кг експлозив. Бомбата експлодирала под земята, след като апаратът се забил в земята.

Анализираме фрагменти от бомбата и вярвам, че в следващите няколко дни ще можем да информираме подробно хърватската общественост какво се е случило, заяви генерал Живанович. Той посочи, че предназначението на апарата е било от разузнавателен характер за събиране на данни. Дронът бил със сензори, които имали програма за самоунищожаване, за да не стигне летателният апарат в ръцете на противника.

Военен анализатор заяви, че е много малко вероятно 40 кг експлозив да са се взривили. Ако дронът се бе ударил в Студентския дом, това щеше да бъде катастрофа. Летателният апарат е с големината на самолет. Щеше да има много човешки жертви, би разрушил сградата. Имаме късмет, че е паднал на място, където не и имало никого, каза военният анализатор.

"Интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО проследи траекторията на полета на обекта, който впоследствие се разби в Загреб. Хърватските власти обявиха, че разследват този инцидент", коментира накратко говорителят на НАТО Даниеле Риджо.

Хърватският министър на отбраната Марио Баножич заяви по-рано днес, че дронът е бил засечен от хърватските радари и че е бил под наблюдение веднага след навлизането му във въздушното пространство на Хърватия.

Дронът се е разбил седем минути след навлизането си във въздушното пространство на Хърватия, а падането е станало малко след 23:00 часа.

Президентът Зоран Миланович заяви, че радарите в Хърватия са засекли обекта, който е бил в хърватското въздушно пространство за кратък период от време. Той също така добави, че Хърватия не е получила никаква предупредителна информация.

Премиерът Андрей Пленкович уточни по-рано, че произведеният в Русия безпилотен летателен апарат е долетял в Загреб от Унгария, в която е влязъл от Румъния. 

Според специализираното военно издание The War Zone става въпрос за разузнавателен самолет Ту-141 "Стриж", който се е повредил сериозно и е пресякъл цялата територия на Унгария или части от съседните страни и е долетял от Украйна. Директният полет от границата на Украйна до Загреб е близо 350 мили (563 км). Според източници на изданието през последните дни, след нахлуването на Русия, Украйна е започнала да използва високоскоростни безпилотни самолети от съветската епоха. Украйна е единственият известен оператор на Ту-141 в момента, според The War Zone.

Хърватските власти не изключват възможността бизпилотникът да е изстрелян от Русия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

14.03 2022 в 15:30

Феерична глупост. Това е безпилотен разузнавач, и не е джобна играчка.
Никога не е бил на въоръжение в Югославия/Сърбия. Нито в Молдавия.
Единствения оператор в момента, е 321-а отделна ескадрила безпилотни разузнавателни самолети, село Рауховка в Одеска област, УКРАЙНА.

 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews