Великобритания дава два миночистача на Украйна

OFFNews 11 декември 2023 в 15:18 1677 3

миночистачи

Снимка Getty images

Британските кралски военноморски сили ще предадат два от своите миночистачи на Киев, за да укрепят военноморския капацитет на Украйна, съобщиха от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, цитирани от Би Би Си.

Министърът на отбраната Грант Шапс заяви, че корабите ще помогнат за повторното отваряне на "жизненоважни маршрути за износ", които са ограничени, откакто Русия започна инвазията си в Украйна.

Кралските военноморски сили отдавна се подготвят да предадат на Украйна два миночистача. Възможността за доставката им се разглеждаше още преди началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г.

Това лято Кралските военноморски сили обучиха украинските екипажи да използват корабите.

Все още обаче има въпросителни за това как и кога корабите ще могат да влизат в Черно море, тъй като Турция контролира достъпа през Босфора.

Министерството на отбраната обяви още, че Великобритания изгражда коалиция с Норвегия по отношение на морските способности за дългосрочна подкрепа на Украйна. Шапс възнамерява да представи подробности за плановете по-късно днес с норвежкия си колега.

Шапс отхвърли предположенията, че западните страни са загубили интерес към войната на Русия с Украйна.

Според британския министър подкрепата за украинските военноморски сили ще постави началото на нови координирани усилия от страна на Обединеното кралство, Норвегия и съюзниците за укрепване на морския боен капацитет на Украйна и за повишаване на сигурността в Черноморския басейн.

"Като островна държава с богата морска история Обединеното кралство и Кралските военноморски сили са в особено добра позиция да подкрепят това начинание", заяви Шапс.

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година руските военноморски сили блокираха достъпа до черноморските пристанища на страната, което доведе до блокиране на украинския износ на зърно.

През юли 2022 г. с посредничеството на Турция и ООН бе сключено споразумение между страните, което позволи на Украйна да възстанови износа на селскостопански продукти от черноморските си пристанища.

По-късно обаче Русия се оттегли от сделката, използвайки като претекст масирана украинска атака с дронове срещу флота в Севастопол.

"Укрепването на морските способности на украинските въоръжени сили, и по-специално противодействието на заплахата от руските морски мини, ще помогне за възстановяването на морския износ на Украйна", заяви британското министерство на отбраната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

11.12 2023 в 20:45

Да видим султаня дали ще пусне тез 2 корабчета.

Той с Путя лика прилика, си съсипа страната с инфлация.

-685

2

Козин Човков

11.12 2023 в 18:06

А какво ще дадат Кралските елитни части (КЕЧ), подразделение на Българската армия, на Украйна? Двайсет кирки и петдесет лопати? За тия, които не знаят, КЕЧ, всъщност квартирно-експлоатационни части, бяха мястото, където циганите служеха в редовната армия, отделно от строителни войски.

2550

1

alfakentavur

11.12 2023 в 15:35

Айде и тези се въвлякоха във войната.
Чакайте! Ама те от февруари 2022 година всеки месец се въвличат по няколко пъти. Че и по-често. Как така не са въвлечени?
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика