Великобритания и ЕС не постигнаха споразумение за Брекзит

OFFNews 04 декември 2017 в 21:25 2686 1

Снимка Reuters

Ключовите преговори за Брекзит днес приключиха, без двете страни да постигнат цялостно споразумение. 

Британският премиер Тереза Мей се срещна днес с председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер, като разговорът между двамата продължи близо четири часа - далеч над предвиденото. 

След срещата Юнкер обяви, че на този етап все още не може да се постигне споразумение. 

"Това не е провал, а начало на последния кръг преговори. Очаквам до края на седмицата преговорите да бъдат възобновени. Въпреки големите ни усилия и напредъка от последните дни има нужда от допълнителни преговори. Готови сме да възобновим преговорите по-късно тази седмица, сближихме позициите си днес. Тереза Мей е труден събеседник, защитава гледната точка на Великобритания енергично, както правя и аз от името на ЕС", заяви Юнкер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той каза, че позициите на двете страни до голяма степен са се сближили, и изрази надежда за постигане на споразумение преди срещата на върха на 14-15 декември.

От своя страна, Мей обяви само, че е постигнат голям напредък и допълни, че остават още различия, за които са нужни още преговори. 

Тя подчерта, че е уверена в позитивния завършек на преговорите. 

След това Тереза Мей се срещна с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. 

След срещата Туск коментира, че времето за постигане на споразумение между Великобритания и ЕС за условията за Брекзит силно намалява, но е възможно да се стигне още следващата седмица до сделка, която да отблокира преговорите за бъдещо търговско споразумение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика