Влизат в сила санкциите за достъпа до SWIFT на 7 руски банки

OFFNews 12 март 2022 в 09:14 2480 0

От днес влизат в сила европейските санкции за ограничаване на достъпа до SWIFT на седем руски банки, провокирани от руската инвазия в Украйна.

Засегнатите от решението банки са: "Откритие", "Новикомбанк", "Промсвязбанк", "Совкомбанк", "Внешноекономбанк", "Россиябанк" и ВТБ.

Банките, към които е насочена днешната мярка, бяха избрани, тъй като те вече са обект на санкции от страна на ЕС и други държави от Г-7, посочват от Евросъюза.

Изключение от санкциите правят „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ - първата и третата по големина руски банки, през които преминават международните плащания съответно на петрол и на природен газ.

Решението на Европейската комисия бе оповестено на 2 март, като Брюксел даде 10-дневен срок, за да не се стигне до сътресения на финансовите пазари. Заради оповестеното ограничение на достъпа до SWIFT курсът на рублата спрямо долара отбеляза още по-рязък спад от 30%, съобщи БНР.

Сред санкционираните институции е VTB - втората по големина руска банка, както и ВЕБ - банката за развитие.

Според решението се забраняват "продажбата, доставката, трансферът или износът на деноминирани в евро банкноти за Русия или за всяко физическо или юридическо лице, образувание или орган в Русия". Мярката включва и правителството, и Централната банка на страната.

Според Европейската комисия заедно с останалите санкции вече 70-80 % от финансовата система на Русия е засегната.

В петък Руската централна банка съобщи, че руснаците, които получават превод на пари от чуждестранни банки, ще може да теглят парите си само в рубли.

Едва половината от банките в страната са свързани със SWIFT, останалите имат връзка с китайската алтернатива на мрежата. След като бе застрашена от подобни санкции през 2014 година заради анекса на Крим, Русия започна да разработва и вътрешна система.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков