Войната в гръцката мафия доведе до арести

OFFNews 18 януари 2024 в 15:14 1639 0

Гръцка полиция

Снимка GettyImages

Гръцка полицейска кола

Трима души са били задържани снощи от гръцката полиция, която предприе активни действия след поредното убийство в неделя, свързвано с война между групировки от организираната престъпност в Гърция, съобщават гръцките медии, цитирани от БТА.

По информация на държавната телевизия ЕРТ за двама от задържаните се смята, че са замесени в убийствата на две фигури от подземния свят – Янис Скафтурос („Чичо Джо“) и Василис Рубетис („Рамбо“ или "Таксиджията"). Скафтурос беше убит през април 2022 г. във вила в Беотия, а Рубетис – през юни 2023 г. в Пирея заедно с шурея си Дионисис Музакитис („Ньоньос“). Рубетис и Музакитис бяха застреляни с автомат на улицата, а Скафтурос - на семейно събиране.

Твърди се, че задържаните (на възраст 29 и 39 години) са с произход от страните от бившия Съветски съюз. Освен за убийствата те са заподозрени за един опит за убийство и за палежи на бензиностанции, собственост на жертвите.

Телевизия „Скай“ съобщава, че за третия задържан се смята, че не принадлежи към групата на „екзекуторите“. В дома му обаче са били открити оръжия и пълнители за автомат „Калашников“.

Според информацията ключова роля за разкриването на извършителите е изиграло убийството на смятания за престъпен бос Вангелис Замбунис (известен като „Замбон“, в превод „шунка“) в неделя, което е „отворило устите“ в подземния свят. Замбунис беше убит в Атина с почти сто куршума от автоматично оръжие през нощта, малко след като се е качил в автомобила си пред собствената си бензиностанция.

Убийството беше заснето от охранителна камера. „Елефтерос типос“ пише, че по време на убийството на Замбунис маската на един от извършителите за кратко време се е вдигнала, което дава надежди на разследващите, че той може да бъде разпознат от видеозаписа.

Полицията е идентифицирала още петима заподозрени за участие в гангстерската война. Един от тях се намира в гръцки затвор, друг – в затвор в Черна гора, двама са избягали в чужбина, а петият се издирва.

Полицейският анализатор Ставрос Баласкас каза през телевизия Скай, че гръцката полиция е убедена, че убийците на Замбунис също са чужденци. Според полицейски източници наскоро от затвора е излязъл престъпен бос, който е влязъл в сътрудничество със „Замбон“, а доколкото основният му конкурент Рубетис е бил вече мъртъв, той се е чувствал в безопасност от конкуренцията в Гърция. Същевременно в страната обаче са навлезли чужди престъпни групировки.

„Установени са украинци, руснаци, които започнаха по нареждане на руската мафия да действат в групировките за контрабандни цигари и горива“, каза Баласкас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!