Зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис пристига у нас да говори за пътя към еврото и ПВУ

Еврокомисарят ще се срещне с президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев и гуверньора на БНБ Димитър Радев

OFFNews 23 февруари 2023 в 07:25 1898 0

Валдис Домбровскис

Снимка europa.eu

Валдис Домбровскис

Изпълнителният зам.-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис пристига в България, след като страната ни не задейства процедурата за оценка за влизането на страната ни в еврозоната от 1 януари 2024 г. Причината за посещението му са две теми, с които България закъснява - влизане в еврозоната и приемане на Плана за възстановяване и устойчивост. 

Миналата седмица Росица Велкова съобщи, че България няма да успее да изпълни целевата дата за членство в еврозоната от началото на следващата заради неприемането на три ключови законопроекта и неизпъления инфлационен критерий.

Очаква се сред темите на двудневното посещение на еврокомисаря Домбровскис бъдат пътят на България към еврото и проблемите по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Домбровскис ще се срещне с президента Румен Радев, премиера Гълъб Донев, министъра на финансите Росица Велкова и гуверньора на БНБ Димитър Радев.

В ресора на еврокомисаря е и финансовата подкрепа за Украйна, а вторият ден от визитата му съвпада с първата годишнина от пълномащабната руска война срещу страната. Еврокомисарят ще има среща с украинци у нас, пише БНР.

В рамките на визитата Валдис Домбровскис ще бъде удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на УНСС. Званието се дава за значителния му принос към изграждането и укрепването на Икономическия и паричен съюз на Европейския съюз, засилването на международната роля на еврото, търговската политика на Евросъюза и икономиката в интерес на хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки