Заради връзки с руски олигарх: Украинска организация иска отмяна на номинациите за Оскар за ''Топ Гън: Маверик''

Твърди се, че руският милиардер Дмитрий Риболовлев е бил ''задкулисен партньор'' във финансирането на холивудската мегапродукция

OFFNews 08 март 2023 в 13:02 3447 1

Том Круз на премиерата на ''Топ Гън: Маверик'' в Лодон

Снимка Getty Images

Том Круз на премиерата на ''Топ Гън: Маверик'' в Лодон

Световният конгрес на украинците протестира срещу номинациите за холивудската мегапродукция "Топ Гън: Маверик" за няколко награди "Оскар", включително и за най-добър филм, заради опасения относно предполагаемите връзки на продукцията с руски олигарх, санкциониран от Украйна, предаде ДПА.

Макар да признава "дългогодишната подкрепа за Украйна" от страна на американската киноакадемия, глобалната украинска организация изпрати писмо до президента ѝ Джанет Янг и управителния ѝ съвет.

В писмото си Световният конгрес на украинците призовава американската филмова академия изрично да отхвърли филми, "финансирани от руски олигарси или други фигури с роля в геноцидната война на Русия срещу Украйна", както и да преразгледат допустимостта за участие в тазгодишните награди "Оскар" на "Топ Гън: Маверик" с холивудската звезда Том Круз в главната роля.

Световният конгрес на украинците е базиран в Торонто, но представлява украинските общности по света. От глобална организация призоваха американската киноакадемия да "осъди войната на Русия срещу Украйна и всякакви опити за влияние върху Холивуд и американското общество" по време на предстоящата церемония по връчването на "Оскар"-ите.

Преди два месеца американският вестник "Los Angeles Times" съобщи за дело за нарушаване на договора, заведено от Брадли Фишър, бивш президент на продуцентската компания "New Republic Pictures". В иска на Фишър се твърди, че базираният в Монако руски милиардер Дмитрий Риболовлев е изиграл важна роля във финансирането на "Топ Гън: Маверик", продълженията на "Мисията невъзможна" и редица други големи продукции на филмовата компания "Paramount Pictures" като "задкулисен партньор" в "New Republic Pictures".

През 2020 г. базираната в Лос Анджелис "New Republic Pictures" подписва сделка за над 200 милиона долара с "Paramount Pictures" за финансиране на до 1/4 от бюджетите на 10 филма в замяна на дял от всички печалби или загуби от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews