Зеленски: Тръмп не разбира Путин, защото никога не е воювал с него

Държави от ЕС изразиха готовност да купуват боеприпаси за Украйна извън Европа

OFFNews 27 февруари 2024 в 07:16 1764 1

Володимир Зеленски

Снимка Getty Images

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски смята, че бившият американски президент Доналд Тръмп не разбира целите, преследвани от руския лидер Владимир Путин, защото никога не е воювал с Русия.

Това каза украинският лидер в интервю за Си Ен Ен, предаде агенция Укринформ.

Зеленски заяви, че "не може да разбере как Доналд Тръмп може да бъде на страната на Путин". "Това не е за вярване", подчерта украинският президент.

"Мисля, че Доналд Тръмп не познава Путин. Знам, че се е срещал с него, но никога не е воювал срещу него. Американската армия никога не е воювала с руската. Никога. Аз по-добре го разбирам. И не мисля, че той (Тръмп) разбира, че Путин никога няма да спре", добави Зеленски.

Попитан за изказването на американския сенатор Джей Ди Ванс, че изходът от войната няма да се промени дори ако Украйна получи парите, Зеленски каза, че американският законодател "не разбира какво става тук".

"За да разбере трябва да дойде на фронтовата линия и да види какво става без тази подкрепа. И тогава той ще разбере, че милиони хора ще загинат", допълни украинският президент.

"Той, разбира се, не го проумява, но да не дава Господ да имате война на ваша територия", обобщи Зеленски пред Си Ен Ен.

Вчера няколко европейски държави, включително Франция, подкрепиха идеята Европейският съюз да купува боеприпаси, произведени извън Европа, за да продължи да подкрепя военните усилия на Киев. Това се случи по време на конференцията в подкрепа на Украйна в Париж.

Това предложение, инициирано от Чехия, "се радва на голяма подкрепа от няколко държави", заяви чешкият министър-председател Петър Фиала след конференцията, на която в Елисейския дворец се събраха повече от 25 държави, съюзници на Киев, предаде Франс прес.

"Това е много силно послание, което се отправя към Русия", каза чешкият лидер, като увери, че около 15 държави са готови да се присъединят към тази инициатива, която има за цел да отговори на недостига на боеприпаси, по-специално артилерийски снаряди, за Украйна.

Нидерландският премиер Марк Рюте заяви, че страната му ще предостави "над 100 милиона евро" за чешкия план и че "други държави ще я последват". "Що се отнася до боеприпасите, има много добра чешка инициатива за закупуване на боеприпаси и снаряди от цял свят за Украйна", посочи Рюте.

Той отказа да уточни кои държави извън Европа може да бъдат помолени да произведат тези боеприпаси. "Това е тайна", каза Рюте.

Няколко държави, включително Франция, Германия и Италия, подписаха двустранни споразумения за сигурност с Киев през последните седмици, но ЕС, който е предоставил военна помощ на стойност 28 млрд. евро от началото на войната, се затруднява да изпълни ангажиментите си, особено по отношение на снарядите.

ЕС си беше поставил за цел да достави един милион снаряда на Украйна до март, но няма да успее да я изпълни. "Трябва да признаем, че не разполагахме с този един милион. Така че това несъмнено беше неразумен ангажимент", заяви Макрон.

Португалският министър-председател Антонио Коща, който също участваше в конференцията в Париж, увери, че министрите на отбраната на ЕС ще представят "в рамките на следващите 10 дни конкретен план за укрепване на капацитета за поръчка на боеприпаси в подкрепа на военните усилия на украинския народ".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки