Зетят на Елцин напусна Кремъл, няма да съветва повече Путин

OFFNews 31 май 2022 в 09:37 3623 1

Валентин Юмашев

Снимка ТАСС

Валентин Юмашев и тогавашният министър на извънредните ситуации Сергей Шойгу на поклонението на първия президент на Русия Борис Елцин.

Съветникът на Владимир Путин Валентин Юмашев е напуснал Кремъл и няма да съветва повече руския президент, съобщи пресслужбата на обществено-културния „Елцин-център“, цитиран от Газета.ру. Юмашев, който заемаше съветническия пост близо 20 години, е зет на покойния руски президент Борис Елцин, втори съпруг на неговата дъщеря Татяна Дяченко.

Валентин Юмашев е известен руски политик и бивш ръководител на президентската администрация в Кремъл, а на сегашната си длъжност беше още от времето на покойния си тъст без прекъсване. Не са известни причините за напускането на Юмашев. „Това беше по негова инициатива“ – съобщи изпълнителният директор на „Елцин-център“ Людмила Телен. Газета.ру напомя, че центърът, в чийто попечителски съвет влиза Юмашев, зае позиция против войната в Украйна.

Още на 25 февруари т. н. президентски център, носещ името на Борис Елцин, излезе със специално заявление по повод „специалната военна операция“ в Украйна. Против войната се обявиха дъщерята Татяна и внучката на Борис Елцин Мария Юмашева. Мария публикува дори сторита от митинги против войната в Лондон по време, когато в Москва броят на задържаните в подобни прояви надхвърляше 500 души.

„Осъзнавайки напълно отговорността, която се пада на нас като по-силната страна в братоубийствения конфликт, призоваваме незабавно да бъдат преустановени военните действия“ – заявиха от центъра. В настоящия момент това съобщение е премахнато от сайта на „Елцин-Център“. От запазения му вариант в различни руски издания може да се прочете, че през 1991 година Русия и Украйна заедно са избрали своята съдба, отказвайки се от наследството на СССР и са започнали пътя на демокрацията и пазарната икономика. „След 30 години Русия и Украйна се оказаха от различните страни на фронтовата линия. Това е немислимо и за двете страни и техните народи“ – подчертаха от „Елцин-Център“ на втория ден от войната.

Самият Валентин Юмашев, според Ройтерс, е бил съветник без заплата в президентската администрация и е изпълнявал задълженията си на обществени начала. Ройтерс коментира също, че Юмашев не е играл някаква голяма роля за вземането на решения в качеството си на президентски съветник, но е бил една от малкото останали връзки на администрацията на Путин с управлението на Елцин, както и с периода на либерални реформи и откритост на Русия по отношение на Запада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

31.05 2022 в 14:14

"през 1991 година Русия и Украйна заедно са избрали своята съдба, отказвайки се от наследството на СССР и са започнали пътя на демокрацията и пазарната икономика."Русия и демокрация са несъвместими като понятия! Руснака и да е на запад, си остава руснак. Говори и пише глупости, мисли се за велик ("по-силната страна"?!)по-силни са в убийствата, грабежите,изнасилванията! Даже нямат равни!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика