Сайт разпрати 22 милиона имейла до руснаци с информация за войната, която властта там крие

OFFNews 12 март 2022 в 19:30 13428 19

Снимка Би Би Си

Фабиан пред компютъра си

Норвежки компютърен експерт е създал уебсайт, който позволява на всеки да изпрати имейл за войната в Украйна до 150 руски имейл адреса едновременно, така че руснаците да имат възможност да чуят истината, която тяхното правителство крие, пише Би Би Си.

Навсякъде в Русия електронните пощенски кутии получават милиони съобщения под един и същи надслов: "Аз не съм ваш враг". Съобщението се появява на руски език с превод на английски и започва така: "Скъпи приятелю, пиша ти, за да изразя загрижеността си за сигурното бъдеще на нашите деца на тази планета. По-голямата част от света осъди нахлуването на Путин в Украйна".

По-нататък в дългия имейл се отправя молба към руския народ да отхвърли войната в Украйна и да потърси истината за инвазията от недържавни новинарски служби.

Само за няколко дни в руски електронни пощи са пристигнали повече от 22 милиона такива имейла, които се изпращат от доброволци от цял свят.

Това е един от необичайните начини, по които хакери, активисти и обикновени хора по света се опитват да достигнат до руския народ онлайн, за да заобиколят медийните блокади и цензурата.

"По време на Втората световна война, както и в предишните войни, хора са летели над Германия с листовки и са ги пускали. Това е просто един по-модерен начин да накараме хората да си отворят очите", казва Фабиан, на когото е хрумнала идеята.

50-годишният норвежец, който ръководи бизнес с компютърни мрежи, не желае фамилията му да бъде публикувана поради страх от ответни мерки от страна на руските власти. Той казва, че се е почувствал принуден да направи нещо, след като започнал да се тревожи все повече за възможността от Трета световна война.

Силата на хората

Уебсайтът му, който Би Би Си не назовава, заобикаля руската цензура. Системата позволява на хората да изпращат шаблонни съобщения до десетки руски имейл адреси едновременно. Той изчислява, че десетки хиляди доброволци са направили това, откакто уебсайтът е пуснат в действие.

Фабиан изгражда системата заедно с петима негови колеги, които миналия уикенд са работили на пълни обороти, за да свършат работата. Започнали са да търсят в интернет известни руски имейл адреси и са съставили списък с 90 милиона акаунта, които според тях са активни. Той казва, че силата на системата се крие в това, че доброволците използват собствените си имейл акаунти, вместо да изпращат групови съобщения на имейл адресите, използвайки софтуер за спам.

Потребителите могат да изберат да се свържат с един до 150 руснаци. След това с едно кликване на мишката се зареждат уникалните имейл адреси, темата и основния текст, готови за изпращане.

Хората могат също така да персонализират съдържанието, за да увеличат шансовете да прочетат имейла си.

Фабиан казва, че има две причини за използването на личните имейл акаунти на хората: имейлите преминават през филтрите за спам, ако са изпратени от истински акаунти, и хората могат действително да получават отговори от руснаци, да се свързват с тях и да водят разговори за войната, казва Фабиан.

Отговарящи руснаци

Алекс, който също е в Норвегия, е помолен да тества системата от екипа на Фабиан и оттогава продължава да изпраща имейли.

"Досега съм изпратил около 500 имейла и получих около 20 отговора в рамките на един ден, така че се надявам на повече", казва той.

"Повечето от отговорите са на хора, които ме молят да ги извадя от списъка с имейли, но разговарях с 35-годишна жена от Санкт Петербург. Тя ми каза, че не е сигурна какво се случва в конфликта и иска да знае повече. Каза, че липсват новини от Европа и тя иска да прочете за всичко, но не знае как да премине през блокажите на уебсайтовете."

След това Алекс обяснява как може да заобиколи блокирането на руския интернет. "Мисля, че сега имам приятел в нейно лице!" - казва той.

Друга 18-годишна доброволка споделя отговора, който е получила от непознат руснак. В съобщението категорично се твърди, че тя греши и че именно Украйна убива невинни хора, поради което "тази специална операция е необходима мярка".

Фабиан казва, че екипът му постоянно коригира текста и темата на шаблона на имейла, за да избегне филтрите за спам, и се надява, че много от 90-те милиона имейл адреса в крайна сметка ще получат съобщението. Ако се изчерпят имейлите, екипът ще намери още.

Налага се също така да отблъскват атаки от неизвестни хакери, които се опитват да сринат сайта.

Фабиан твърди, че това, което прави, "не е пропаганда". Запитан как се чувства, когато изпраща спам на милиони хора, той отговаря, че нахлуването е оправдано, защото залогът е много голям.

Излага ли на опасност нищо неподозиращите получатели?

"Не можете да обвините получателя на електронното писмо. Те получават нашия имейл, без да могат да се съгласят с това, така че това е нещо като принудително получаване на листовка. Това е буквално война. Трябва да отстояваш това, в което вярваш. И аз вярвам в това."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

18

dolivo

13.03 2022 в 21:53

още малко ще излезе, че западните държави са забогатели грабейки Русия, хахаха

Русия сама си копае надолу. Все другите и са виновни, я евреите, я западния свят, я тея дето не искали да правят бизнес с тях.

Целта НЕ оправдава средствата, имиджа на Руската управа, а по асоциация с "избори" и фалшивата им демокрация, и руския народ, е много много лош. Закопаха се руснаците, ужас

-240

17

редовно четящ

13.03 2022 в 11:46

Истината не може да бъде скрита. Друг е въпросът, че има огромен проблем с броя на мислещите хора в Русия. От 1917 г. та до днес се извършва усилен генетичен подбор в полза на немислещите.

-1580

16

Bace7

13.03 2022 в 10:56

Дали тези имейли "аз не съм ваш враг" съдържат и снимки на живи изгорените в Донбас, пребитите заради употреба на руски в самата Украйна?

-8580

14

До сега РаССия каквото е обвинила Украйна го е направила. Лилипутин Хага те зове.

2550

13

alfakentavur

13.03 2022 в 09:22

Направи подробно описание на путлерските тролчета. Народът ви е описал с една дума с много хубаво значение още навремето - мекере.
А ти си толкова зле, че всеки ден поставяш нови рекорди по отрицателен рейтинг. -7500 към момента. То и съдържанието на черепната ти кухина е с отрицателна стйност :)

2550

11

alfakentavur

13.03 2022 в 08:34

Вече пръскаш слюнки от злоба и ти излиза пяна от устата. Не ходи на доктор, защото ще предпише евтаназия.
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков