Galaxy S24 Ultra на крилете на изкуствения интелект от Samsung и Google

Юлиян Арнаудов 24 януари 2024 в 11:20 32981 0

Samsung Galaxy S24 Ultra

Снимка OFFNews

Samsung Galaxy S24 Ultra

Ако покажете iPhone 14 Pro и iPhone 15 Pro заедно, почти винаги ще получите отговор „ама те са еднакви“. Ситуацията е идентична и с премиум флагманите на Samsung от последните няколко години. Погледнати в гръб Galaxy S22, S23 и S24 Ultra също са еднакви. Двата водещи производителя изглежда, че напипаха правилната визия и дизайн, като продължават да залагат на него и всяка година основно обновяват хардуера и оптимизират софтуера.

Тази година Samsung прави нещо малко по-различно с новия Galaxy S24 Ultra. При него фокусът е изцяло в новите функции задвижвани от изкуствен интелект (AI). Те са пакетирани под името Galaxy AI и ще са за цялата серия Galaxy S24, както и ще са достъпни за миналогодишните сгъваеми модели на компанията. Самият смартфон тази година мина изцяло на заден план и акцентите са почти изцяло свързани с възможностите на AI-а.

Еднакъв, но и различен

Докато в гръб Galaxy S23 Ultra и S24 Ultra са идентични като дизайн и могат да се идентифицират само различните разцветки, то отпред имаме една съществена промяна. Samsung изоставя напълно идеята за извивка на екрана по краищата. Дисплеят на Galaxy S24 Ultra се завръща назад във времето, когато извитите панели още не бяха въведени от южнокорейската компания.

Това придава на смартфона малко по-плътен и тежък вид. Което е компенсирано донякъде от титаниевата рамка на Galaxy S24 Ultra – втората голяма разлика между двата модела. Самият дисплей е 6.8-инчов LTPO AMOLED със 120Hz честота на опресняване и резолюция от 1440p. Изцяло плоският панел прави ползването на вградения стилус S Pen по-лесно и интуитивно.

Останалите физически различия са най-вече в хардуера. Galaxy S24 Ultra разчита на последния модел процесори от висок клас на Qualcomm – Snapdragon 8 Gen 3. Изготвени по 4nm технология, те са допълнително оптимизирани за работа с AI. Galaxy S24 Ultra се предлага само е една конфигурация от 12GB оперативна RAM памет. Мястото за съхранение в България започва от 512GB. Батерията e 5000 mAh и има опця за бързо зареждане от 45W, но в комплекта няма зарядно, както при повечето смартфони от висок клас.

Главен герой AI

За Samsung водещата иновация в Galaxy S24 Ultra се нарича Galaxy AI. Това е интеграцията на изкуствен интелект в редица основни приложения на компанията. От това за камерата, през галерията до това за бележките и др. Някои функционалности например позволяват да се систематизира текста в план в Samsung Notes. Или автоматично да прехвърли ръкописни бележки написани със стилуса в обикновени дигитални такива. Както да поискате симултантен превод и транскрибиране на гласови съобщения.

Възможностите са много и се активират лесно от менюто в съответните приложения. Има две условности – първата е, че повечето функционалности изискват създаването на Samsung акаунт. Втората е, че някои възможности, като например преводите засега са ограничени до няколко езика, като българския не е сред тях все още.

Galaxy S24 Ultra предлага и редица AI подобрения, които се случват на заден план и не всички изискват регистрация. Автоматичната обработка на изображенията заснети с камерата са част от тях. AI се намесва смело при снимането на нощни кадри и/или приближени такива. В Galaxy S24 Ultra 10-кратното оптично приближение е заменено с петкратно такова, но с по-голям сензор (50MP) и втори 10MP с трикратно. По-големите зуумове (над 5 пъти) вече са дигитални и се обработват допълнително от AI. Софтуерната обработка е също ключова за 200MP основна камера при снимане в пълна резолюция.

Резултатите са страхотни при статични кадри, спрямо предходните флагмани на Samsung. При динамични кадри с движещи се обекти, изкуственият интелект не винаги подбира правилните компоненти да запълни липсващата или размазана информация. Но понякога успява. Във всички случаи Galaxy S24 Ultra прави голям скок при софтуерната обработка на снимките. Това се случва и при видеото, което можете да забавите (в Slow Motion) само с един жест автоматично без да се разчита на отделен режим. Липсващите кадри при снимането на такъв каданс се запълват отново от алгоритмите, при това доста успешно.

Подкрепата от Google

Samsung и Google сключиха стратегически партньорство в рамките на мобилните устройства. Още миналата година, устройствата на южнокорейския производител се възползваха от него, а сега ползите се увеличават за Galaxy S24 Ultra. Най-малкото е, че смартфонът ще получава актуалните версии на лицензирания Android в рамките на седем години. Това е най-дългата поддръжка до момента в екосистемата на Google, ако изключим самите смартфони Pixel на интернет гиганта.

Galaxy S24 Ultra се възползва и от друга иновация – Circle to Search. Тя представлява интеграцията на Google търсачката в някои приложения. Вместо да се отваря отделния ап, сега опцията за търсене е вградена и се извиква чрез Home бутона. В новото меню, потребителите могат да заграждат части от изображения, които представляват за тях интерес или да подчертават текст. След като са посочени, те автоматично се търсят в Google Search и под тях се изваждат резултатите.

Това е може би най-практичната функция на AI възможностите на Galaxy S24 Ultra и е вградена в браузъра, някои социални мрежи и други избрани приложения. Тя се предоставя от Google и е вероятно да я видим при следващия ъпдейт на Android и съответно след година да достигне до повече смартфони. Засега, Samsung получава първи достъп до нея.

Цени, наличности и предварителни поръчки

Samsung Galaxy S24 Ultra тази година бележи лек скок в цената, тъй като вече версията налична в България започва от 512GB място за съхранение. Препоръчителната стойност за продажба е 2999 лева и смартфонът вече може да се поръчва предварително в трите основни телекома, както и някои от големите вериги магазини за техника. Първите налични бройки ще пристигнат на 31 януари.

Добрата новина е, че при предварителните поръчки цената без обвързващ договор в големите вериги магазини е промоционална на 2799 лева. Това я прави почти съпоставима с тази при старта на продажбите на предшественика Galaxy S23 Ultra. Телекомите предлагат също субсидия при подписване или преподписване на мобилен абонамент за новата Galaxy S24 Ultra.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!