Създателят на OpenAI разработва система за глобална цифрова идентификация чрез сканиране на ирисите

World ID полага базата за създаването на система за универсален базов доход за всеки човек, каза Сам Олтман

OFFNews 24 юли 2023 в 15:56 1673 0

Устройството за сканиране на ириси

Снимка Twitter

Устройството за сканиране на ириси

Изпълнителният директор на чатбота OpenAI Сам Олтман съобщи за нов проект за глобална цифрова идентификация, наречен Worldcoin и World ID. Олтман описа идеята си като смесица между криптовалута и дигитална лична карта, която да доказва, че дадено лице е истински човек, а не бот с изкуствен интелект, предаде Ройтерс. 

За създаването на World ID е необходимо сканиране на ириса със специален скенер с кръгла форма. След това алгоритъм ще потвърждава, че лицето е на истински човек. Едва тогава потребителят ще може да се сдобие с World ID.

За да се сдобие с World ID, клиентът трябва да се регистрира и да сканира ирисите си с помощта на "сферата" на Worldcoin - сребърна топка с размерите на топка за боулинг. След като сканирането на ириса на очите на кълбото потвърди, че лицето е истински човек, то създава World ID.

Компанията, която стои зад Worldcoin, е базираната в Сан Франциско и Берлин Tools for Humanity. Проектът има 2 млн. потребители от началото на тестовия период, а с пускането му в действие днес Worldcoin разширява дейността си до 35 града в 20 държави.

Пред Ройтерс Сам Олтман коментира, че Worldcoin ще може да помогне за решаването на въпроса как икономиката ще се промени с масовата употреба на генеративен изкуствен интелект (ИИ):

"Хората ще бъдат "свръхзаредени" от ИИ, което ще има огромни икономически последици. ИИ ще върши все повече и повече от работата, която хората вършат сега."

Олтман също така говори и за универсален базов доход (УБД) - правителствена програма за социално подпомагане, според която всеки индивид трябва да получи плащане спрямо УБД. Според създателя на чатбота OpenAI така ще се намалят неравенствата в доходите на хората.

Все пак Сам Олтман подчертава, че евентуалното глобално прилагане на системата УБД е в далечното бъдеще, но че Worldcoin ще положи базата, за да може това да се случи. "Смятаме, че трябва да експериментираме, за да разберем какво да правим", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови