19-годишният младеж, предизвикал тежката катастрофа в Шумен, ще лежи 3 години

OFFNews 15 юни 2023 в 18:12 2302 1

Снимка МВР

3 години и 4 месеца затвор получи 19-годишният Жечко Кюркчиев, който предизвика тежката катастрофа в Шумен, при която загина младо момиче, а нейна спътничка пострада, предаде Нова ТВ.

Кюркчиев се лишава и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от пет години и четири месеца.

В съдебната зала днес Кюркчиев каза единствено: "Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си", а адвокатът му Ивайло Йорданов поиска наказание под минимума, с отложено изтърпяване, предаде БТА.

На 28-и септември 2022 г. ученикът премина с над 100 км/час през кръгово движение на централен градски булевард и се блъсна в колата на 22-годишната Светомира Станчева.

Първоначално младежът даде положителна проба за употреба на амфетамин, но впоследствие в кръвта му не бе открито наличие на наркотици. Джипът, с който предизвика катастрофата, изгоря на паркинг на КАТ, а следствието бе дадено на Софийска градска прокуратура.

"Трудно ми е да опиша какво изпитвам в момента. След толкова години в правоохранителната система, за да оцелееш като човек, би трябвало да се научиш да се дистанцираш емоционално и в личен план от конкретния казус. Но явно не съм успял изцяло. Бесен съм. Това е може би най-точното описание", каза тогава главният прокурор Иван Гешев, след като дни след катастрофата младежът бе пуснат под домашен арест. 

Делото днес се гледаше по съкратена процедура, след като младежът призна вината си, и така наказанието бе редуцирано с една трета. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.

"Това, което може да каже моето семейство е, че сме удовлетворени от решението на уважаемия български съд. Предполагам и очаквам, че ще има обжалване от страна на обвиняемия, така че занапред във времето ще видим как ще се развият събитията", заяви Анатоли Станчев, баща на загиналата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков